avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Examinarea tuturor angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Examinarea tuturor angajatilor

Doresc sa stiu in ce situatie are loc si ce repercursiuni poate avea asupra angajatilor unei institutii publice ,examinarea acestora .
Am capatat personalitate juridica la finele anului trecut, avem un director nou din martie anul trecut si acum am fost instiintati ca ne va da examen din toata legislatia care priveste institutia noastra, chiar daca o folosim sau nu, deoarece spune el, trebuie sa stim absolut tot ce se lucreaza in toata institutia.
Ce rost are acest examen si daca nu il treci, ce se poate intampla?
Mentionez ca sunt legi si de 800 pagini, iar noi lucram de ani buni in aceasta instituutie , de 33 ani, 12 ani...etc..
Capatand personalitate juridica , se fac noi angajari, fiind scoase peste 50 posturi la concurs in acest moment. Ma intreb daca noii sositi stiu mai bine decat cei vechi ce au de facut in aceasta institutie, cu atat mai mult cu cat avem cele mai mici salarii fata de colegii nostri din alte sectoare, desi desfasuram aceeasi munca.
In acest scop un avocat incearca sa ne castige niste drepturi banesti, pentru care doar vechii angajati achita pentru avocat un onorariu de 1000 ron/persoana .
Noii angajati vor avea aceleasi salarii pe care le castigam in urma procesului, chiar daca nu contribuie cu nici o suma de bani la acest proces?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 20 Februarie 2015
1. Fiind institutie publica, salariile noilor angajati vor fi stabilite in baza legislatiei in materie.

OUG nr. 83/2014 - salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice
Art. 5. - (1) in anul 2015, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata
(2) Pentru functionarii publici care se transfera, sunt redistribuiti din corpul functionarilor publici sau sunt reintegrati in functie, potrivit legii, in cursul anului 2015, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat
(3) in cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare este cel corespunzator treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010
(4) in situatia in care in cadrul institutiei/unitatii de invatamant nu exista functie similara, salariul pentru acea functie se stabileste aplicand prevederile Legii nr. 63/2011 si, succesiv, actele normative care au urmat dupa acest act normativ
(5) in anul 2015, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe functii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate in buget.

2. Hotararile judecatoresti nu sunt opozabile noilor salariati , ci numai celor care au fost parti in litigiul respectiv.
Va multumesc pentru raspuns dar doresc o completare referitoare la intrebarea despre examinarea angajatilor. Ce rost are o examinare a angajatilor si ce repercusiuni poate avea acest examen asupra angajatilor?
Nu ne putem substitui gandirii conducerii acelui angajator ca sa raspundem la intrebarea dvs de ce se face asa ceva , insa este posibil ca cei care nu trec de aceea testare sa fie dispozibilizati.
este prevazuta in legislatie, disponibilizarea angajatilor in urma unui examen?

"Constituie împrejurări care justifică desfacerea contractului individual de muncă pentru necorespundere profesională: nepromovarea unui concurs sau examen, care este indispensabil pentru menţinerea în funcţie, producerea în mod repetat de rebuturi, absenţa oricărei preocupări legate de perfecţionarea pregătirii profesioinale, cu urmări negative asupra îndeplinirii sarcinilor de serviciu, săvârşirea în timpul sau în afara serviciului a unor fapte incompatibile cu locul de muncă ocupat, atitudinea refractară faţă de sugestiile şi indicaţiile primite şi desfăşurarea activităţii numai potrivit opiniilor proprii, pierderea încrederii în salariat, în privinţa posturilor care presupun păstrarea secretului de serviciu, cum ar fi postul de casier, gestionar, revizor contabil etc. "(Vasile Popa, Ondina Pană, Concedierea între uz şi abuz. Concedierea individuală pentru motive ce ţin de persoana salariatului - analiză comparativă cu dreptul italian, în Revista de drept comercial nr. 11/2003, p. 59) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrarea in munca pensionatul pensionatul Care este cadrul legal de incadrare a unui nou angajat cu contract de munca in sistemul bugetar? Este cazul unui administrator la cresa care nu are si nu a ... (vezi toată discuția)
Calcul salar covaliut covaliut Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti cum se stabileste salariul de incadrare in urma concursului pentru functionar public , consilier asistent cu o vechime in ... (vezi toată discuția)
Promovare functionar public xxy100 xxy100 Buna ziua. Ma numesc A. si lucrez intr-o institutie publica locala ca functionar public. In luna decembrie 2010 am fost promovat prin concurs din consilier ... (vezi toată discuția)