Buna ziua. Jurista firmei la care m-am angajat face decizie pentru suspendarea CIm in cazul tuturor concediilor medicale. La sfarsitul concediului face decizie de revenire. Este corect?
In practica, nu prea se procedeaza la emiterea de decizii de suspendare a c.i.m. pe perioada concediului medical .. In situatia dvs, daca angajatorul emite o decizie de suspendare atunci trebuie sa emita si o decizie de incetare a suspendarii si de reluare a activitatii.
1. Suspendarea de drept a CIM este prevazuta de Codul muncii, astfel:
Art. 50. - Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii: a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
e) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
f) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
g) forta majora;
h) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.
2. Pentru cazurile de incapacitate de munca datorata unor cauze medicale (v. lit. a,b,c) nu se obisnuieste sa se faca decizie de suspendare. Ganditi-va la un caz in care o persoana are 5 certificate medicale pe luna (!?).
3. Perioadele de suspendare a CIM pentru cauze medicale sunt raportate si evidentiate in declaratiile lunare pentru CAS, CASS, Somaj. Asa ca nu mai e cazul sa se faca decizie de suspendare a CIM.
4. Jurista procedeaza corect din punc de vedere legal dar sa vedem cat tine zelul ei. Se va plictisi la un moment dat sau nu va mai avea timp de asa ceva si va reveni la "sentimente mai bune".
eu personal am ajuns la concluzia necesitatii suspendarii cim in caz de concedii de maternitate, de boala "lunga" care determina in final pensia de invaliditate etc. Pentru 3 zile de concediu medical sa mai fac inca 2 hartii iar ITM sa le inregistreze? si apoi cum ramane cu fraza: pe durata suspendarii CIM inceteaza drepturile si obligatiile partilor?