avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la somaj dupa incheierea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la somaj dupa incheierea contractului de munca

Buna ziua,

In data de 6 noiembrie m-am angajat la o companie pe perioada determinata de 3 luni,dupa incheierea celor trei luni am fost anuntata doar verbal ca mi se va prelungii contractul de munca pe perioada nedeterminata, astazi am fost anuntata ca defapt mi sa prelungit doar pe 1 luna,(eu nu am semnat nimic)pt ca compania nu mai doreste colaborarea. Intrebarile mele sunt: Nu ar trebuii sa primesc in scris ca ei nu mai doresc colaborarea? Am dreptul la somaj ? Si daca voi mai putea primii stimulentul de insertie de la stat pentru ca m-am intors la servici inainte ca copilasul sa implineasca un? Ce as putea face legal pt ca nu mi-au trimis contractul de munca nici cel initial si nici cel prelungit?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 18 Februarie 2015
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
- incetarea de drept a c.i.m. (art.56 alin.1 lit.iC.mun.) la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Va multumesc foarte mult pt raspuns.

Daca intru in somaj mai primesc stimulentul de la stat ( cel care se acorda pt intoarcerea la munca din concediu de crestere copil inainte ca acesta safaca 1 an)?
1. Stimulentul de insertie se plateste numai pe perioada in care aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.

2. Pe perioada de somaj indemnizat nu primiti stimulent de insertie deoarece indemnizatia de somaj nu este un venit din prestarea unei activitati.

3. De cate ori veti avea venituri din salarii veti primi si stimulent de insertie dar numai pana va implini copilul 2 ani.
Indemnizatia de somaj nu intra in categoria veniturilor supuse impozitului pe venit care va da dreptul sa beneficiati si de stimulentul de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj? doar_eumike doar_eumike am fost in crestere copil pana la 1an..ma intorc la servici..stau 2 luni..plec cu \\"acordul partilor\\"...imediat (fara intrerupere) ma duc in alta firma cu ... (vezi toată discuția)
Stimulent mirela-vera mirela-vera Buna dimineata, Beneficiez de stimulent pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului daca, dupa cele 6 luni in care angajatorul e obligat sa ma primeasca, ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie somaj nennis nennis buna? din martie 2012 si pana in aprile 2015 am fost angajat in baza unui contract cu durata nedeterminata la o firma,care intre timp a devenit ... (vezi toată discuția)