avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata fortat si zile de stat acasa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata fortat si zile de stat acasa neplatite

Buna ziua, acum o luna de zile am fost anuntati brusc prin SMS ca vom intra in concediu fara plata pentru doua saptamani pe motiv ca volumul de munca in urmatoare perioada ar fi scazut ( total fals, probabil s-au intins cu bugetul anul trecut si acum vor sa recupereze din bani), fiind baieti buni si nedorind sa facem probleme cei trei baieti angajati pe postul meu am fost de acord si am semnat. Problema acum incepe de atunci mai sunt doua saptamani de cand stam acasa fara plata si fara a semna nimic in aceasta privinta. Este legal? Nu am de gand sa mai semnez alta cerere de concediu fara plata, ce pot face? Daca situatia se prelungeste ii pot ataca legal sau depune o plangere la ITM in privinta asta? Daca nu am semnat nimic pentru ultimele doua saptamani nu ar trebui sa fiu platit? Pot depunde plangere catre ITM si beneficia de somaj daca situatia se prelungeste.... Nu imi convine sa stau la nesfarsit fara sa muncesc si fara sa fiu platit? Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: danieladrian87 , utilizator 22:15, 19 Februarie 2015
Puteti depune o sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
- incetarea c.i.m. sa se faca din motive neimputabile dvs.
Multumesc frumos freelis se pare ca ma incadrez in conditiile obtinerii indemnizatie de somaj. Acum imi mai trebuie un raspuns la cealalta parte daca este legal ce fac ei si daca pot sa ma tina acasa pe o perioada asa lunga. Precizez ca am contract pe durata nedeterminata.
In opinia mea, nu este o procedura corecta a angajatorului.

Nu le mai semnati cereri de CFP , intrucat va afecteaza vechimea in munca, stagiu de cotizare la pensie, somaj si sanatate. Vorbiti cu angajatorul sa va trimita in somaj.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar cum as putea sa motivez sa ma bage in somaj, si daca nu am semnat nimic pentru ultimele doua saptamni nu ar trebui sa ma plateasca?
Este greu de convins un angajator sa va concedieze asfel incat sa beneficiati de somaj.

Daca nu ati semnat cereri de CFP, atunci va trebui sa va plateasca.

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj BG BG Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu informatia privind actul normativ care precizeaza detaliile / conditiile pentru a beneficia de ajutor de somaj. O persoana ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj fyeratanye fyeratanye salut , am un coontract pe nedeterminat si firma in care lucrez acuma nu prea mai are de munca,am vb cu uni colegi si au spus ca o sa ne bage in concediu fara ... (vezi toată discuția)
Cerere de concediu fĂrĂ platĂ la solicitarea angajatorului stavi stavi Vă rog să mă sfătuiți ce să fac. Lucrez la o firmă de pază căreia i s-a cerut reducerea agenților de securitate de către contractant la sfârșitul ... (vezi toată discuția)