avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Refuz adeverinta salarii brute / solutie rapida
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Refuz adeverinta salarii brute / solutie rapida

Buna ziua ,

Ma adresez utilizatorilor avocatnet cu o problema relativ simpla dar careia nu-i vad o solutie rapida.

Unchiul meu ce are peste 90 de ani , cu o vechime in munca de peste 40 de ani la aceeasi intreprindere , a incercat pe parcursul anului trecut sa obtina o adeverinta de venituri brute ca sa i se faca recalcularea pensiei .
Este vorba de veniturile din acord pentru care s-a platit CAS-ul aferent si despre
care stiu ca pot fi adaugate la punctajul mediu anual.
Functionarul care se ocupa de arhiva , a spus ca se poate dar ca sunt multe
documente de verificat si ca nu ar face treaba asta nici pentru un salariu mediu.
I-am spus ca pot ajuta la fotocopierea statelor de plata si completarea adeverintei , a spus ca este in regula dar ulterior nu a mai dat nici un semn de viata ( la telefon sau la email trimis intreprinderii) iar recomandata trimisa prin
posta cu confirmare de primire nu a acceptat-o.
Am inaintat o cerere la ITM ( instectoratul Teritorial al Muncii) la care am atasat
cererea rugandu-i sa gaseasca dansii o solutie normala avand in vedere ca sunt
o institutie a statului specializata pe acest domeniu ( ei pot trimite cererea mea cu o altfel de autoritate , am solicitat chiar sa verific arhiva cu un inspector de la
ITM si sa fac eu fotocopiile dupa documente sau sa platesc o taxa ).
Mi-au trimis un raspuns stufos in care prezentau HG-ul 257/2011 si ca unitatea
era obligata sa emita adeverinta in 30 de zile , altfel solutia era un proces.
Sa trimit o notificare de intarziere printr-un executor ( de ce solutia prin posta nu
este mai convenabila ca plata?) apoi sa deschifd un proces.

Solutia pentru o persoana trecuta de 90 de ani , ce nu stie ce ii poate rezerva
viitorul mi se pare departe de normalitate , cum poate fi tolerata de catre institutiile statului o astfel de situatie si cum cateva amenzi progresive lunare ar
fi rezolvat rapid situatia ( de ce nu sunt admise despagubiri consistente contra unor astfel de indivizi in procese pentru afi descurajati ? )
Va multumesc pentru atentie ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:20, 19 Februarie 2015
Problema nu are o solutie rapida. ITM-ul v-a dat raspunsul si, mai mult, v-a spus si argumentarea ce trebuie folosita in instanta. In privinta notificarii, cea facuta de executor este mult mai eficienta, fiind si un excelent mijloc de presiune. Faptul ca e mai scumpa e relativ.
ITM-ul trebuia sa aplice prevederile legislatiei referitoare la refuzul eliberarii adeverintei de vechime de catre detinatorii de arhive.

In acest sens, reveniti cu o sesizare la ITM sau chiar la Inspectia Muncii - for ierarhic superior ITM-ului.
Potrivit art. 8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Chiar daca angajatorul va elibereaza adeverinta, pensia nu se va recalcula deoarece se specifica clar in lege ca nu se iau in calcul toate veniturile:
Nu fac parte din baza de calcul a pensiei urmatoarele castiguri:
1. Castigurile in acord sau cu bucata.
2. Castigurile pentru plata orelor suplimentare ocazionale.
3. Participarea la beneficii a salariatilor din unitatile economice.
4. Premiile anuale sau din cursul anului pentru realizari deosebite.
5. Recompensele ocazionale primite in unele sectoare de activitate.
6. Diurnele de deplasare.
7. Indemnizatiile de delegare, detasare si transfer.
8. Drepturile de autor.
9. Drepturi primite la desfacerea contractului de munca.
10. Al 13-lea salariu.
11. Alte sporuri care nu au avut caracter permanent
Mentionez mai jos unele sporuri permanente care intra in baza de calcul a pensiei fara ca lista sa fie limitata la acestea:
1. Sporul de vechime.
Sporul de vechime care intra in calculul pensiei nu este cel platit angajatilor deoarece inainte de aprilie 1992 acest spor a fost acordat pentru vechimea neintrerupta iar cei care intrerupeau activitatea prin demisie li se relua calculul sporului de vechime pentru noua vechime neintrerupta. Dupa aprilie 1992 sporul de vechime a fost calculat pentru toata vechimea si a fost introdus in salalariul inscris in cartea de munca. In aceste conditii inainte de aprilie 1992 sporul care intra in calculul pensiei este calculat automat de Casa de pensii ca spor pentru intreaga vechime indiferent ca aceasta a fost intrerupta.
Modul de determinare a sporului de vechime este explicat mai jos :
Sporul de vechime a fost atribuit la inceput pentru vechimea neintrerupta care se pierdea la plecarea in alta intreprindere prin demisie. Ulterior a fost atribuit ca spor pentru vechimea totala in activitate ca recompensa pentru experienta capatata.
Programul de calcul al Casei de Pensii nu ia in calcul sporul de vechime trecut in adeverintele eliberate de fiecare angajator la care a lucrat pensionarul ci face o reconstituire automata si atribuie sporul de vechime astfel:
a) perioada 1 martie 1970 - 1 septembrie 1983:
3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani
5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani
7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani
10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani
b) perioada 1 septembrie 1983 - 1 aprilie 1992:
3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3-5 ani
6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani
9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani
12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani
15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
Programul de calcul de pe acest site nu reconstituie acest spor de vechime si deci este necesar sa fie introdus manual in program la nivelelul cifrelor de mai sus.
Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime este introdus in veniturile (salariile) trecute in cartea de munca, deci nu mai trebuie introdus separat in program.
2. Sporurile pentru conditiile de munca (grele, toxicitate, etc)
3. Sporul de santier pentru cei care lucrau pe santiere departe de domiciliu.
4. Sporul pentru conducerea formatiilor de lucru.
5. Indemnizatii pentru personalul navigant.
6. Majorarea salariilor pentru cei distinsi cu ordine si medalii.
7. Sporuri acordate angajatilor unor intreprinderi (Romarta, Spitalul Elias, Studiorile Alexandru Sahia, etc..)
8. Sporuri pentru lucru in subteran.
9. Majorarea salariului pentru executarea unei functii suplimentare (sofer-taxator, primitor-distribuitor- gestionar, etc..)
10. Majorare salariu pentru nevazatori.
11. Indemnizatie de conducere.
12. Spor pentru lucru sistematic peste program.
13. Spor pentru lucru de noapte, pe schimburi conform unui grafic.
14. Sporuri pentru lucratorii din invatamant (grade didactice, dirigentie, sef de catedra etc)
15. Majorare salariu pentru profesorii din scolile speciale pentru copii cu deficiente.
16. Indemnizatii acordate lucratorilor din domeniile “Ocrotirea sanatatii” si “Artistic”
17. Spor pentru personalul civil care au lucrat in unitatile militare

Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Gabi50, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri si sugestii .
Intrebarea pentru o solutie mai simpla si rapida se refera la faptul ca atat Ministerul muncii
ITM-ul si cum ati scris Inspectia muncii puteau sa asigure masuri alternative ca un individ sa
nu-si faca de cap cu arhiva ca pe mosia personala. Amenzi progresive pe fiecare luna , o
taxa pentru fiecare adevierinta ceruta in plus (fata de sa zicem una pe an) , si daca nu vrea si nu vrea (dupa ce tot a platit amenzi) sa se deplaseze un inspector care sa faca treaba , sau sa se preia arhiva.
Cred ca ultima alternativa ar fi procesul si aici ar trebuie solicitate daune ( iar instantele ar
trebui sa aprobe pentru descurajare) de pana la 3-4000 euro (echivalent) in lei.
Asta ar fi ceva spre normalitate fiindca de exemplu imi pot pierde carnetul de munca , solicit
refacerea lui din arhiva si trebuie sa astept un proces pentru asta.
Intreprinderea de unde solicit adeverinta a fost privatizata prin diverse metode ciudate si proprietarul are la activ multe procese cu ministerele si autoritatile si nu stiu daca ii mai sperie un executor judecatoresc.
Sigur voi apela si la solutia asta dar as vrea sa stiu de ce scrisorile recomandate nu
functioneaza ( banuiesc ca o scrisoare in care sa fie mentionat si continutul ei iar pe
tichet sa se scrie ca refuzul primirii este considerat refuz de a elibera actul).

As mai avea o intrebare . Pot sa incep in acelas timp procesul de recalculare a pensiei
si procesul pentru emiterea adeverintei ( chiar daca se presupune ca ar trebui sa am
adeverinta pentru recalculare) dar avand in vedere aglomeratia si programarea atat
de tarzie de la instantele din domeniul muncii ( tot din cauza ca sunt incarcate cu probleme
minore ce ar trebui rezolvate administrativ) , se poate pune in asteptare unul din procese.?

Si multumiri lui Gabi50 pentru detaliile foarte utile
referitoare la sporuri si vechime.
Trebuie sa specific insa ca veniturile din acord pentru care s-a platit CAS pot fi incluse in
calculul punctajului mediu anual iata si argumentatia ( dar pentru asta trebuie inceputa o
actiune in justitie):
--------
"ICCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit că formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr.57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Textul integral al argumentării care a stat la baza Deciziei nr.19/2011 a fost publicat în Monitorul oficial nr. 824 din 22 noiembrie a.c.
----------
Gabi50 a scris:

Potrivit art. 8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
....

Data viitoare cand postati acest text, citati si sursa de inspiratie, astfel incat sa respectam prevederile pct.2.10 din Regulamentul acestui Forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta cu salariul brut melaniavasilescu melaniavasilescu Buna ziua,Intentioneaz sa ma prezint la Casa de pensii din Prahova pentru a depune dosarul de pensionare la limita de varsta, avand si grupele de munca. Nu am ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre carnetul de munca si fluturasi. dumitruzaharia dumitruzaharia Buna seara! Din anul 1997 si pana in prezent am pastrat toti FLUTURASII. In urma verificarii acestora cu datele inscrise in CARNETUL DE MUNCA sunt diferente ... (vezi toată discuția)
Proces cu casa de pensii marianacostantino marianacostantino Buna ziua ma numesc panescu costantin si apelez la dumneavoastra pt un sfat cf legi pt urmatoarea problema.in 2013 luna 10 am primit decizia de pensie limita ... (vezi toată discuția)