avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

buna ziua
sper sa ma ajutati si pe mine la urmatoarele intrebari
1.contractul de munca imi e 40 ore pe saptamana /8 ore pe zi program inegal(ajutor ospatar) dupa ce lucrez zilnic intre 6-8 ore 3 saptamani patroana imi spune ca nu mi-am facut orele si ca nu am nici un drept de zi libera.in contract scrie ca orele suplimentare si sambata si duminica imi e platita daca lucrez cu 1% dar eu niciodata nu sunt pontata sambata si duminica chiar daca lucrez. ei trimit pontajul de luni pana vineri 8 ore.
intrebare: are dreptul sa faca asa ceva?eu stiu ca nu am voie sa lucrez mai mult de 12 ore si apoi o zi libera....
2.daca nu am contract de gestiune are dreptul sa imi traga bani pt lipsuri?in contract precizez ca nu scrie nimic de asa ceva iar in fisa postului iarasi.....regulamentul intern nu mi- s-a adus la cunostinta si nu am semnat pt el
3.daca se da si tichete de masa nu ar trebui precizate in contract sau incluse in salariu ca sa se poata trage impozitul de 16% pt ca stiu ca acum il plateste angajatul nu angajatorul.
4.preavizul in caz de concediere daca se inmaneaza angajatului are dreptul de a lucra 4 ore sau 8 ore?
Va multumesc frumos

Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
grf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:13, 18 Februarie 2015
1. Art. 113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
n cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut ami sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...

4. Acordarea de tichete de masa poate fi prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

5. Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Daca nu vi s-a adus la cunostinta , atunci acesta nu-si produce efecte fata de dvs.

6. Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. deexemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz av trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

7. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451
1. Aveti dreptul la 2 zile de repaus saptamanal. Daca nu se acorda S+D, atunci se pot acorda in alte zile ale sapatamanii. Sesizati ITM-ul, Antifrauda (finante), Investig fraudelor (politie) intrucat pontajele sunt false.
2. Daca cauzati pagube societatii veti raspunde patrimonial. Angajatorul insa nu are dreptul sa va retina bani din salariu, decat in baza unei hot judec. Daca se intocmeste o nota de constatare si evaluare a pagubelor, prin care recunoasteti prejuduciul atunci veti achita cota parte care va revine.
3. Nu e obligatoriu sa fie incluse in CIM.
4. Este obligat sa lucreze 8 ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de munca in wekeend PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti. Daca la un salon de coafura, o angajata are un program de 8 ore/zi de L-V, iar sambata lucreaza doar daca are programari. Dar ... (vezi toată discuția)
Demisie drikka drikka Buna tuturor! Lucrez intr-un market, 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana (am liber doar un weekend pe luna). Vreau sa imi dau demisia. Cum procedez in cazul in ... (vezi toată discuția)
Regulament intern pentru un restaurant suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui trecut programul de lucru al unui restaurant in Regulamentul intern.....salariatii lucreaza de la 10 la 22 apoi au o zi ... (vezi toată discuția)