avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal meu vitreg a murit am dreptul la mostenire...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal meu vitreg a murit am dreptul la mostenire...

Buna ziua tatal meu vitreg a decedat anul trecut cu 4 zile inainte de a ne face testament mie si mamei mele, el mai are 3 frati care doresc sa vanda casa lor parinteasca, spunand ca mama mea (casatorita legitim cu tatal meu vitreg) nu are dreptul la aceasta mostenire. Tatal meu vitreg a mai detinut pe numele sau un autoturism si un loc de veci al parintilor lui. Casa, locul de veci si masina nu sunt platite la zi, casa fiind locuita de unul dintre fratii tatalui meu de ani buni. Eu nu am fost adoptata de catre tatal meu vitreg dar l-am ingrijit de cand am aflat ca este bolnav si pana a murit mama mea fiind plecata la lucru in strainatate deoarece nu mai faceam fata cu banii in urma tratamentelori lui. Fratii acestuia nu s-au interesat deloc de el din momentul in care au aflat ca este bolnav si pana a murit. Intrebarea mea este daca avem drept la mostenire sau nu? Am aflat ca fratii tatalui meu doresc sa declare la notar ca sunt doar 3 nu 4 frati cat ar trebui sa fie normal si este o minciuna mare.
Cel mai recent răspuns: alexandra90 , utilizator 20:57, 24 Februarie 2015
Cota sotului supravietuitor (cazul mamei d-voastra) este de 1/3 din mostenire cand vine la mostenire cu ascendenti sau colaterali privilegiati (fratii sotului mamei d-voastra, cumnatii).
Mostenire inseamna bunul propriu al decedatului.
Acesta se deduce din bunurile comune.
Exemplu: mama d-voastra si cu sotul (acesta decedat) au cumparat in timpul casatoriei o casa. Deoarece 99,9% dn casatoriile din Romania sunt incheiate sub regimul comunitatii de bunuri, dupa moartea sotului, casa, pe care o putem prezuma fara a gresi ca fiind bun comun detinut in cote egale, se va imparti astfel: 1/2 sotiei si din cota de 1/2 a decedatului sotia mai culege 1/3, avand in final 5/6 iar fratii decedatului, cumnatii, 1/6.
Din punct de vedere legal d-voastra nu aveti ce mosteni de pe urma sotului mamei d-voastra!
Daca l-ati ingrijit, bine ati facut!
Veti culege roadele faptei d-voastra pe lumea cealalta.
Atentie!
Inteleg ca situatia este nitel incalcita, exista un pasiv succesoral, adica mortul, ca sa nu-l dati uitarii, v-a lasat niscai datorii.
Cine ar accepta succesiunea, ar trebui sa accepte si pasivul si activul.
Dar legea nu-l obliga!
A accepta mostenirea sub beneficiu de inventar nu mi se pare o solutie, averea mortului (casa, masina, etc), s-ar vinde pe bani de nimic.
Trebuie analizata situatia cu atentie(care ar fi valoarea de piata a autoturismului, cum au evoluat preturile imobilelor pe piata locala, s.a.m.d.)!
Dvs.daca nu ati fost adoptata de tatal vitreg nu aveti nici un drept de mostenire dupa acesta,deoarece nu sunteti rude.
Parintii mei impreuna nu au proprietati cumparate in timpul casatoriei casa ce urmeaza sa se vanda a fost a socrilor mamei mele iar masina nu a fost achizitionata nici ea in timpul casatoriei ... Casa a fost doar refacuta cu banii parintilor mei care au pastrat dovezile cum ca au renovat aceasta casa. Iar masina nu are o valoare mare
Atunci e simplu... din pacate pt. mama d-voastra!
E vorba de bunuri proprii ale defunctului, atat in cazul casei cat si al autoturismului.
Pana una-alta cumnatii mamei au 2/3 din casa si din autoturism.
Mama se poate indrepta impotriva lor cu pretentii pt. renovari/imbunatatiri, dar iarasi ATENTIE!
Cumnatii nu-mi par niste prostanaci, oricum sunt bine consiliati.
Asa ca va fi foarte-foarte greu sa dovediti ca aportul mamei la renovare/ibunatatiri a fost de macar 50%! Un avocat istet (si sunt destui!), o poate lalai cu expertize, contraexpertize, apel, etc, e plin site-ul de din astea.
Sfatul meu e sa luati cat puteti de mult sau sa dati cumnatilor cat puteti de putin :)
Am lasat la urma problemele generate de pasivul succesoral.
Consultati-va cu un profesionist si cumpaniti bine ce alegeti!
Daca datoria catre banca este de 100.000 de euro si casa+masina fac 50.000 de euro, ce ati alege? Exemplul e nitel fortat, ideea e sa intelegeti cum stau lucrurile!
In situatia de mai sus eu nu as accepta mostenirea!
P.S. Aici formularea ,,parintii mei" este improprie din punct de vedere legal si nu face decat sa genereze confuzie.
E vorba despre mama d-voatra si despre ultimul sot al mamei d-voastra (banuiesc ca mama a mai fost casatorita).
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Da aveti dreptate am formulat gresit cand am zis parintii mei dar din obijnuinta am formulat asa. Nu mama nu a mai fost casatorita doar cu tatal meu vitreg, tatal meu bun a murit inainte sa ma nasc. Va multumesc mult pentru sfaturi si vom merge sa apelam la un avocat sa speram ca se va rezolva cumva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Putin ajutor va rog Eduard1 Eduard1 Am o intrebare .... Tatal meu vitreg a decedat si acum mama vrea sa vanda casa. Mama era casatorita cu tatal vitreg si impreuna au dobandit acest imobil. ... (vezi toată discuția)