Buna ziua!
Avem o problema mare,si asa se pare ca nimeni nu vrea sa ne ajuta. Tatal meu acum 3 ani a fost atacat de un grup de oameni (romi) in fata casei noastre, numai pentru ca a cerut sa nu faca galagie in fata casei noastre a fost lovit de mai multe persoane in urma careia a ajuns la spital cu bratiul rupt in 3 bucat ,operat dupa care a necesitat ingrijire medicala timp de 75 de zile. Am depus plangere la politie si acuma am primit o comunicare de la procuror ca cauza nu se trimita la judecata pentru ca mama si bunicu nu poate fii martor, si singurul martor care a declarat adevarul la momentul intamplarii nu a implinit varsta de 14 ani. Problema este ca au recunoscut ca au lovit cu pumni si picioare, si cu bate.Intrebarea ar fi ca de ce se au incadrat fapta ca lovire si alte violente daca a necesitat 75 de zile ingrijire medicala,dovedit cu acte de le medicul legist?? si de cfe nu se trimita la judecata daca fapta a fost recunoscuta, (cu minciuni ca au batut pentru ca tata ar fi batut un copil, fapta care nu este adevarat si nici nu exista vreun act,nimeni nu a ajuns nici la medic nici la spital,si nu a fost sesizat nici politia) Va rog sa-,i dati un raspuns ,ce putem sa facem sa se faca dreptata si inculpatii sa raspunda penal?? Nu exista asa ceva ca intr-o tara sa se intampla asa ceva si nimeni sa nu faca nimic.Cine raspunde pentru ca tata a fost operat, internat la spital 2 saptamani,si a necesitat ingrijire medicala timp de 75 de zile.Chiar nu exista nici o posibilitate de tragere la raspundere a persoanelor prezent cand au lovit mai m,ulte persoane pe un om care a ajuns in acesta situatie? Multumesc anticipat si va rog sa ne ajutati.
Conform noii legislații penale, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014, noțiunea de vătămare corporală gravă nu mai există, existând doar infracțiunea de vătămare corporală:
Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii
Art. 194 NCP:
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Art. 193 NCP:
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Nu știu dacă mai puteți face ceva, aveți posibilitatea să faceți plângere împotriva actelor procurorului, dacă nu au trecut 20 de zile de la comunicarea soluției.
Vă puteți adresa și instanței civile pentru a obține despăgubiri, mai ales că, din ceea ce spuneți, agresorii au recunoscut că l-au lovit pe tatăl dvs.