avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubiri accident motocicleta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubiri accident motocicleta

Buna!

Deschid acest subiect, deoarece nu am gasit raspunsul la intrebarea mea in subiectele anterioare, daca gresesc rog a ma indruma la subiectul corespuzator si inchiderea acesteia.

Am fost implicat intr-un accident ca parte vatamata, eu fiind motociclistul. Asigurarile imi despagubesc daunele conform calculelor la dauna totala (valoarea reparatiilor fiind mai mare decat valoare motocicletei) pe RCA, insa nu vor sa-mi despagubeasca echipamentul moto (casca, manusi, geaca). Conform politistului constatator acesta se despagubeste, am si gasit pe net un Ordin nr. 20/2008, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 762 din 11/11/2008 in care la articolul 26 alin.1 lit b este mentionat ca se despagubesc pagubele materiale, care intr-un fel imi da dreptate.

Asiguratorul imi invoca ca motive de ne acordare de despagubire: 1. ca nu este mentionat in nici o reglemantare clar ca trebuie sa despagubeasca echipamentul, 2. ca oricum ar intra in acelasi dosar de dauna, unde deja am calculat pe dauna totala, deci nu voi primii mai multi bani.

Daca ati mai intalnit situatii de gen, rog a ma directiona catre legislatia corecta, mentionez inca nu am inchis dosarul de dauna, desi evenimentul sa produs anul trecut in octombrie.

Orice informatie e binevenita.

Cu respect,
Laszlo Bacs-Bialis
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:01, 22 Iunie 2009
Daca nu reuseste nimic cu adresa urmeaza calea instantei,nu?
Apoi executor judecatoresc,cand este cazul.
Poate eu ma insel.
Un art. din L 136/1995 poate elucida despagubirea de bunuri la care aveti dreptul(echipament sau nu)
Art. 50. - Despagubirile se acorda pentru sumele pe care
asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare
si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare
corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea
de bunuri.

......................
Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se
acorda pentru bunurile aflate în afara autovehiculului care a
produs accidentul,
iar pentru bunurile aflate în acel
autovehicul, numai daca acestea nu erau transportate în baza
unui raport contractual existent cu detinatorul
autovehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau
detinatorului ori conducatorului autovehiculului, raspunzator
de producerea accidentului.
Din pacate legea prin norme de aplicare nu distinge intre paguba materiala-autovehicul si paguba materiala-bunuri.Fiind dauna totala, suma maximala aplicata la autovehicul "inghite" si pe cea de alte bunuri.
Calea instantei actionand vinovatul, poate lamuri aceasta comasare, mai precis "sume cu titlu de dezdaunare"
specificate in lege.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2009
nucu$, utilizator
Dauna totala se refera in exclusivitate la vehicul.

Art. 50. din Ordinul 20/2008 prevede:
(1) Despăgubirile pentru vehicule nu pot depăsi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despăgubire prevăzută în polita de asigurare RCA.
............................................
(3) Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor părtilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de înlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si înlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitătile de specialitate, la care se adaugă cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unităti de specialitate se întelege persoanele juridice legal autorizate, care au în obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, părti componente, piese înlocuitoare si de materiale pentru acestea, cu exceptia celor în regim de consignatie, si/sau executarea de lucrări de întretinere si reparatie la vehicule.
........................................................
(12) Despăgubirile nu pot depăsi:
a) cuantumul despăgubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despăgubire prevăzută în polita de asigurare RCA, în cazul unei daune totale, în situatia în care păgubitul face dovada reparării vehiculului;
b) cuantumul despăgubirii, diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea rămasă si nici limita de despăgubire prevăzută în polita de asigurare RCA, în cazul unei daune totale, în situatia în care păgubitul nu face dovada reparării vehiculului, si în cazul daunelor partiale.
(13) Dauna totală se defineste ca fiind situatia în care cuantumul daunei, asa cum a fost definit la alin. (3), depăseste 75 % din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.


@cioan
Ne puteti indica si un articol la fel de explicit si pentru bunurile reclamate de user?
Daca nu , atunci acesta este motivul pentru care unii inspectori de daune considera dauna totala - suma maxima platibila si trebuie "impulsionati" prin hotarari judecatoresti.(nu toata musca face miere;) )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)
Datin judecata chiar daca am asigurare auto rca costin23 costin23 pot fi dat in judecata pt o dauna desi am polita rca ? am fost sunat de cel pe care l-am tamponat acum cateva saptamani si mi-a zis ca vrea sa recupereze dauna ... (vezi toată discuția)