avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa imi schimb domiciliul la 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa imi schimb domiciliul la 16 ani

Mi s-a comunicat de catre cei de la Telefonul Copilului ca la varsta de 16 ani am dreptul sa locuiesc separat de parintii mei, fiind necesar sa depun o declaratie la politie, potrivit careia plec din motive personale, nesilita de nimeni. Am mers la politie si mi s-a spus ca nu exista o lege care sa permita acest lucru si nu am fost luata in seama.

Precizez ca am o situatie mai delicata acasa, familia nu ma sustine din niciun punct de vedere, iubitul meu ma intretine de aproape 1 an si jumatate, timp in care m-am atasat de acesta si avem o relatie serioasa. Vreau sa locuiesc la el acasa, intrucat am conditiile necesare (care acasa imi lipsesc), si un mediu relaxant in care ma pot concentra asupra invataturii.

Astazi am sunat la Directia Judeteana de Protectie a Copilului si mi s-a comunicat ca nu ma pot muta la varsta de 16 ani, ca cei de la Telefonul Copilului nu sunt informati corect, in sensul ca si daca depun acea declaratie, ai mei tot vor avea dreptul sa vina, sa ma ia cu forta si sa ma sileasca sa merg acasa la ei.




Va rog sa raspundeti doar cei ce sunteti in masura sa veniti cu solutii legale, nu am nevoie de consultanta despre faptul ca ar fi bine sau nu sa plec, nu cer sfaturi parintesti, nici solutii morale.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 13:19, 24 Februarie 2015
Pana la 18 ani, parintii dvs sunt reprezentantii legali . De ce? Pentru ca varsta de 18 ani este varsta majoratului, varsta..coacerii la minte, desi nu este obligatoriu cest lucru pentru toata lumea. Pana atunci parintii dvs au dreptul de a va lua de la iubitul dvs. Numai in cazuri exceptionale cand sunt decazuti din drepturile parintesti, instanta de tutela hotaraste un tutore pentru dvs.
(nu mai apăsați butonul "citeaza")

Asadar, daca stau cu iubitul meu parintele are dreptul sa vina, sa ma ia de par si sa ma tarasca de par pana in curtea lui, ca pe vaca cand o duce la pascut?

Mi se pare inadmisibil sa fim sluga parintilor care nu sunt in stare nici sa ne intretina. Noi suntem obligati sa locuim cu ei, sa acceptam abuzurile si tipetele, dupa ce consuma ei alcool in exces, dar ei nu sunt obligati sa ne intretina si sa raspunda de educarea noastra?
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Expuneti aceste lucruri la autoritatea tutelara, fiind insotita de o persoana majora care cunoaste situatia, o ruda, un vecin, daca se adeveresc aceste lucruri, dupa ancheta autoritatii tutelare, se vor lua masuri.
Interesant este faptul ca:

1) Daca o persoana intreaba daca are dreptul sa plece la 16 ani, ii spuneti ca nu, ca va fi readusa acasa cu politia, s.a.m.d.
2) Daca o persoana intreaba cum isi aduce acasa copilul fugit, ii ziceti clar si raspicat ca nu are cum, pentru ca nu este un obiect si daca a decis sa plece nu a facut-o degeaba.

"Toata stima!"
cu forta nu poate sa va ia nimeni si sa va duca acasa

Alte discuții în legătură

Plecarea de acasa Sebastian Miroiu Sebastian Miroiu Buna ziua am o relatie de 1 an cu o fata in varsta de 15 ani eu am 16 ani ,Parinti ei nu sunt deacord cu relatia noastra nustiu de ce .Parinti ei o pedepsesc ... (vezi toată discuția)
Am 16 ani, pot pleca de acasă? amaliapopa amaliapopa Dacă am 16 ani, pot pleca acasă la iubitul meu de aproape 20 de ani? Vreau sa va spun ca eu stau cu bunicii mei de mică, și bunica mea nu ma lasă sa fac ... (vezi toată discuția)
Fugitul de acasa la 16 ani tutu1 tutu1 prietena mea are 16 ani si vrea sa plece de acasa sa stea cu mine nu isi mai suporta parintii iar pe mine ma iubeste suntem impreuna de aproape 3 ... (vezi toată discuția)