avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am 16 ani, pot pleca de acasă?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am 16 ani, pot pleca de acasă?

Dacă am 16 ani, pot pleca acasă la iubitul meu de aproape 20 de ani? Vreau sa va spun ca eu stau cu bunicii mei de mică, și bunica mea nu ma lasă sa fac absolut nimic, nu ma lasă sa ies din casa pe afara sa ma plimb, dacă vine iubitul meu la mine ma lasă foarte puțin cu el. și m-am gandit sa plec de acasă și sa stau la el, am vorbit cu el și este de acord, ma înțeleg foarte bine cu el și chiar vreau sa ne vedem mai mult. Am înțeles ca de la 16 ani pot face asta, eu plec de buna voie de acasă, nu ma obliga nimeni. Dacă fac asta el poate pății ceva?
Cel mai recent răspuns: amaliapopa , utilizator 12:16, 20 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Draga @amaliapopa,
...dacă vine iubitul meu la mine ma lasă foarte puțin cu el...

Deci, totusi te lasa sa te vezi cu el, nu e ca nu te lasa deloc. Acum, ca e mult, ca e putin, e relativa treaba. Pentru unii, 10 ore e putin, pentru altii o ora e mult.

...și m-am gandit sa plec de acasă și sa stau la el, am vorbit cu el și este de acord,

Nu e bine, nu te-ai gandit bine!

Am înțeles ca de la 16 ani pot face asta, eu plec de buna voie de acasă, nu ma obliga nimeni.

Daca te mariti da, poti sa pleci, dar recomandarile ar fi sa nu faci pasul pentru moment, uite legea ne spune asa - "(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinți refuză să încuviințeze căsătoria, instanța de tutelă hotărăște și asupra acestei divergențe, având în vedere interesul superior al copilului."

Dacă fac asta el poate pății ceva?

Chiar daca aparent nu, totusi nu este exclusa varianta sa se trezeasca cu o plangere la politie si chiar sa raspunda penal, in anumite conditii.

Cred ca oricine ti-ar spune sa o asculti pe bunica, macar pana implinesti 18 ani, Bunica stie mai bine decat tine, chiar daca tie ti se pare ca este invers.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca iubitul poate pati ceva depinde de intreaga situatie. Parintii dv. unde sunt?
Regret ca va simtiti prizoniera, dar este o perioada prin care e necesar sa treceti in drumul spre maturizare. Toti am fost limitati de parinti sau ingrijitori ca sa nu luam decizii proaste pentru noi, cum ar fi dependenta de o persoana mai in varsta care ne poate exploata.
La 16 ani nu aveti capacitate juridica deplina cf. Cod civil, asa incat nu, nu puteti lua aceasta decizie singura. Inteleg ca iubitul vrea, dar asta arata ca nu e chiar matur din partea lui la 20 de ani. Daca sunteti matura dv. atunci va mutati singura cand va fi cazul, dar nu cu un om care e dispus sa se mute cu un minor. Ideea insasi e imorala si la limita legii penale.
Nu spun ca nu va simtiti limitata in miscare, dar chiar nimic nu e ca nu va lasa bunica... ati gasit cumva libertatea de a va plimba suficient ca sa aveti un iubit si sa aveti cu el o relatie care sa va duca la gandul ca e ok sa traiti cu el.
In opinia mea, ca sa fie lucrurile ok legal, sa dovediti maturitate e necesar sa aveti independenta. O persoana fara independenta e dependenta de persoana cu cine locuieste. Cand mai e si minora, lucrurile nu stau bine. Independenta inseamna financiar, locativ, emotional. Si vedeti dupa asta referitor la decizia de a va muta impreuna.

Nu spun sa ma mut de tot la el, doar o perioada, câteva zile, sau o săptămâna, după sa ma intorc acasă. De exemplu săptămâna viitoare este ziua lui, iar bunica mea nu ma lasă sa merg la el ca sa o serbăm cu toată familia. Și m-am gandit împreuna cu el ca dacă nu ma lasă sa plec o zi, doua, trei, sa treacă și ziua lui și după sa ma întorc acasă. Nu pot nici sa stau atât închisă in casa și sa nu ies undeva sau sa cunosc oameni noi. Știu ca nu sunt majora, dar totuși trebuie sa mai ies și eu. Dar nu pot, nu ma lasă sa fac nimic pe motiv ca își face griji dacă plec undeva, și o înțeleg ca își face griji, dar nu poate sa ma țină nici atât închisă. Am vorbit cu ea de atâtea ori, dar nu înțelege ca am și eu nevoie sa ies, sa ma plimb sau ceva. Și de aceea am zis ca dacă plec câteva zile poate vede și ea ca eu chiar vreau sa ies și sa ma văd cu el și poate ma lasă mai mult.
Liliana Gradinaru a scris:

Daca iubitul poate pati ceva depinde de intreaga situatie. Parintii dv. unde sunt?
Regret ca va simtiti prizoniera, dar este o perioada prin care e necesar sa treceti in drumul spre maturizare. Toti am fost limitati de parinti sau ingrijitori ca sa nu luam decizii proaste pentru noi, cum ar fi dependenta de o persoana mai in varsta care ne poate exploata.
La 16 ani nu aveti capacitate juridica deplina cf. Cod civil, asa incat nu, nu puteti lua aceasta decizie singura. Inteleg ca iubitul vrea, dar asta arata ca nu e chiar matur din partea lui la 20 de ani. Daca sunteti matura dv. atunci va mutati singura cand va fi cazul, dar nu cu un om care e dispus sa se mute cu un minor. Ideea insasi e imorala si la limita legii penale.
Nu spun ca nu va simtiti limitata in miscare, dar chiar nimic nu e ca nu va lasa bunica... ati gasit cumva libertatea de a va plimba suficient ca sa aveti un iubit si sa aveti cu el o relatie care sa va duca la gandul ca e ok sa traiti cu el.
In opinia mea, ca sa fie lucrurile ok legal, sa dovediti maturitate e necesar sa aveti independenta. O persoana fara independenta e dependenta de persoana cu cine locuieste. Cand mai e si minora, lucrurile nu stau bine. Independenta inseamna financiar, locativ, emotional. Si vedeti dupa asta referitor la decizia de a va muta impreuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)
Am 16 ani și vreau sa merg la bunici M-popescu M-popescu Buna ziua,am 16 ani împliniți in luna mai,și as dori sa stiu dacă se poate sa merg cât e vacanța de vara la bunicii mei,dacă părinții nu ma lasa. Ma ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! Alexandra2201 Alexandra2201 Am 17 ani și 6 luni. Sunt în plasament la bunica mea, din prima zi de când m am născut deoarece părinții nu m au vrut. Ea are 71 de ani. Am o relație cu ... (vezi toată discuția)