Buna ziua. Va retin atentia cu o speta.
Sotii, proprietari ai unui apartament, divorteaza. Dupa divort si separarea in fapt, apartamentul este vandut fiului, cu drept de habitatie viagera pentru mama, care va locui efectiv in apartament, insa fiul nu.
Mama neavand surse de venit, acumuleaza datorii la asociatia de proprietari care solicita si obtine poprire pe conturile proprietarului, in speta fiul.
In ce conditii poate fi vandut apartamentul pentru achitarea datoriei? Este necesar acordul mamei?
Va multumesc
Imobilul afectat de dreptul de uzufruct poate fi instrainat numai cu acordul uzufructuarului . In situatia in care veti vinde trebuie sa aveti acordul mamei si sa-i asigurati uzufructul si in viitor.
Inteleg ca fiul nu vrea s aplateasca aceste datorii, preferand sa piarda ap.
Apartamentul poate fi scos la licitatie de catre executorul judecatoresc in urma cererii creditorului daca datoria va trece de 10 mii de lei. Se poate vinde nuda proprietate, daca nu se gasesc cumparatori , se poate evalua dreptul de abitatie si apoi, ap se poate vinde intreg.
Fiul se poate indrepta impotriva mamei pt a recupara banii datorati asociatiei.
Multumesc pentru detalii. Mai aveam insa o nelamurire:
1. Ce obligatie are angajatorul care a fost instiintat de catre executor despre poprirea de 1/3 din salariu? Poate refuza virarea sumei de bani, fiul chiar nu doreste sa salveze apartamentul.
2. In cazul in care exista doua dosare de executare si in fiecare s-a cerut poprirea de 1/3 din salariu, care este limita maxima legala (prpocentul) ce poate fi poprit?
Multumesc
1.Conf.art.786 NCPC Obligatiile tertului poprit(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi ,iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor ,de la scadenta acestora ,tertul poprit este obligat:1.sa consemneza suma de bani ,daca creanta poprita este exigibila,sau, dupa caz,sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporabile poprite si, sa trimita dovada executorului judecatoresc,in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct.2. 2.Conf.art.728 NCPC.Limitele urmaririi veniturilor banesti(2)Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume,urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului ,indiferent de natura creantelor,in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Ok. Multumesc.
In cazul in care fiul deschide o actiune impotriva uzufructuarului (beneficiarul clauzei de habitatie viagera) prin care cere vanzarea apartamentului pentru achitarea datoriilor, mai este obligat sa-i asigure habitatia viagera? Fiul nu are pretentii la nicio suma ramasa in urma achitarii acestor datorii, eventualele sume ramase cedandu-le mamei.
O eventuala actiune indreptata impotriva uzufructuarului poate suspenda executarea silita (poprirea veniturilor)?