avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, transfer proprietate bunic - nepot minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, transfer proprietate bunic - nepot minor

Buna ziua, in calitate de bunic pot trece casa pe numele nepoatei care are 5 ani.?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Bogdan Craioveanu , Avocat 02:29, 21 Februarie 2015
Minorul nu poate incheia contracte, dar poate mosteni. De mostenire va dispune dupa varsta majoratului.
Cum nu poate incheia contracte? Poate daca este reprezentat in actele juridice de reprezentantul sau legal sau de un curator, numit de Autoritatea tutelara prin Dispozitie. La fel si la succesiune,poate mosteni minor fiind!

:offtopic:
Va rog sa dati raspunsuri la obiect .
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2015
ContSters338589, utilizator
Minorul poate sa mosteneasca SI sa semneze contracte, evident, prin reprezentant legal (trebuie instituita curatela)

"Curatela este o măsură instituită de către serviciul autoritate tutelară al primăriei care va numi o persoană (curatorul special) pentru a asista minorul sau interzisul judecătoresc la încheierea actelor notariale cum ar fi vânzarea, donația sau acceptarea unei moșteniri.
Conform art. 178 din Noul Cod Civil, instanţa de tutelă va numi curatorul, însă, până la înfiinţarea acestor instanţe, numirea curatorului se va face în continuare de către autoritatea tutelară.
Spre exemplu, un minor poate dobândi calitatea de moștenitor și, respectiv, să accepte o moștenire, prin curator numit prin dispoziție al autorității tutelare a primăriei de la domiciliul minorului. După depunerea cererii de dezbatere a moștenirii, notarul public va efectua o adresă în către serviciul de autoritate tutelară al primăriei competente pentru numirea unui curator special care să reprezinte/asiste pe minorul/interzisul judecătoresc la încheirea actelor de dispoziție sau la dezbaterea succesorală."


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
Bogdan Craioveanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil in coproprietate cu un minor milka007 milka007 Daca minorul are 15 ani poate sa hotarasca: singur ,sub tutela mamei , sau trebuie instituit curator? (vezi toată discuția)
Cerere de interdictie judecatoreasca OlteanuCoca OlteanuCoca Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva ... (vezi toată discuția)
Mostenire Betea Betea Avem un imobil pe care vrem sa il dam celor 2 copii de 12 si 14 ani. Daca se poate ca ei sa fie proprietari si prin ce acte ? (vezi toată discuția)