avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Nulitatea absoluta
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Nulitatea absoluta

Cand afirma ca un act este valabil pana ii este pronuntata nulitatea de catre instanta.

Nulitatea absolută nu se poate prescrie, adică actul nul nu poate deveni niciodată valabil, oricât timp ar trece de la constituirea sa, deoarece nu se poate admite ca ceea ce este oprit de lege să devină valabil prin trecerea timpului (C. Hamangiu, I. Rosetti-Bâlânescu, Al. Băicoianu, op. cit., p. 116).

17. Nulitatea absolută nu ocroteşte interese particulare, ci interese de ordin superior, general. Necesitatea celei mai energice protecţii a intereselor generale, sociale, explică de ce nulitatea absolută poate fi constatată de instanţă şi din oficiu. Actul juridic lovit de nulitate absolută este nul nemijlocit, în temeiul legii; el este inapt, chiar din momentul în care a fost încheiat, să producă efectele juridice urmărite prin conţinutul său. Nulitatea absolută nu este susceptibilă de confirmare şi poate oricând să fie invocată, pe cale de acţiune sau de excepţie (J. Mateiaş, P. Cosmovici, op. cit., p. 63).

18. Raţiunea imprescriptibilităţii acţiunii în constatarea nulităţii absolute rezidă în necesitatea salvgardării principiilor esenţiale ale ordinii noastre de drept. într-adevăr, nulitatea absolută intervine pentru a realiza concordanţa dintre conţinutul normelor imperative şi scopul urmărit prin încheierea actului juridic. Interesul general face necesară promovarea acţiunii pentru constatarea nulităţii actului juridic fără ca o atare posibilitate să fie limitată în timp prin mecanismul prescripţiei extinctive. Cu alte cuvinte, trecerea timpului nu poate genera efecte extinctive, atâta vreme cât au fost încălcate dispoziţii legale imperative, căci altfel interesul general nu poate fi ocrotit (I. Leş, op. cit., p. 269).

19. Explicaţia imprescriptibilităţii acţiunii şi excepţiei întemeiate pe nulitatea absolută trebuie căutată în corelaţia ce există între nulitate şi prescripţia extinctivă. în acest sens, atât nulitatea absolută, cât şi prescripţia extinctivă au ca fundament ocrotirea unor interese obşteşti, generale şi nu este cazul să subordonăm nulitatea absolută prescripţiei extinctive (spre deosebire de nulitatea relativă, care ocroteşte un interes individual, care este subordonată prescripţiei extinctive) (6. Florescu, Nulitatea actului juridic civil, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2008, p. 203).

20. Imprescriptibilitatea nulităţii absolute îşi găseşte explicaţia în finalitatea instituirii sancţiunii nulităţii absolute, în sensul că prin intermediul ei se ocroteşte un interes obştesc, aşa încât este necesar ca nulitatea absolută să poată fi invocată oricând, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţiune, dar şi în faptul că violarea legii nu poate fi, practic, înlăturată prin scurgerea timpului [M. Nicolae, op. cit., p. 414-415).

Detalii: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 05:25, 3 Mai 2015
Cand discutam despre nulitatea absoluta si despre o hotarare judecatoreasca in acest sens, formularea corecta este:

un act este valabil pana ii este constatata nulitatea de catre instanta

Cu aceasta mentiune, afirm ca freelis are dreptate (bineinteles, daca a facut vreodata aceasta afirmatie). Un act juridic, chiar lovit de nulitate absoluta, isi produce efectele pana la constatarea nulitatii lui, fie ca este un act de natura administrativa, fie ca este un act pur civil.

O amenda stabilita in urma unui proces verbal nul absolut devine titlu executoriu in cazul neintroducerii plangerii in termenul stabilit de lege.

Un testament nul absolut isi va produce efectele si va fi temeiul unei dezbateri succesorale pana la constatarea nulitatii lui ca urmare a cererii unui succesibil.

Un contract de vanzare-cumparare nul absolut pentru lipsa cauzei va produce efectul translativ de proprietate pana la constatarea nulitatii lui.

In rest, chestiunea imprescriptibilitatii (din care ati citat copios) nu are nicio legatura cu chestiunea validitatii, mai sus invocata. Pana la constatarea nulitatii (imprescriptibila, fara discutie), actul este unul care produce efecte, intocmai ca un act valid.


Sa afirm ca faceti o confuzie intre cele doua chestiuni ar fi mai mult decat un truism.

Freeelis (sper ca este vorba despre aceeasi persoana la care ne referim amandoi) nu face nicio confuzie si nu contrazice pe nimeni si nimic. Pur si simplu are dreptate. Confuzia e in cu totul alta parte.

Dreptul nu se citeste/interpreteaza pe articole de cod, ci ca un tot unitar.
PS

Si, daca freeelis ar contrazice doctrina, unde ar fi gravitatea faptei?

Pana la urma, doctrina are si ea nu doar limitele ei, ci si variantele ei total opuse despre acelasi subiect.
Faptul ca doctrina poate cunoaste variatii IN UNELE PROBLEME nu incetateneste concluzia ca orice chestiune poate fi contrazisa... bazat pe 'logica' ca si alte chestiuni pot fi contrazise.

In speta, cand am folosit termenul 'doctrina' m-am referit la opinia unanima a doctrinei in problema in cauza. Altfel as fi folosit 'unii autori' sau ceva de genul...

Totusi, in legislatia romaneasca exista sau nu exista nulitate in drept, care actioneaza de jure? Adica nejudiciara, care sa n-aiba nevoie de pronuntarea instantei de judecata.
Am citit in mod izolat ca nu ar exista. Insa sunt contrariat ca exista conceptul de nulitate de drept... fara ca acestuia sa ii corespunda vreo realitate concreta!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere, intrerupere, suspendare ? e necesar repunere in termen de prescriptie ? Krissia . Krissia . Am un caz concret pe care poate specialistii ma pot ajuta sa-l lamuresc. 1. Decizie definitiva din ianuarie 2010 - litigiu de munca. Titlu [b]NECUANTIFICAT ... (vezi toată discuția)
Constatare nulitate contract de vanzare cumparare donigao donigao Buna ziua, Dreptul de a cere constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (contract de vanzare cumparare imobil) este supus prescriptiei? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Asociat in firma vornicu lumi vornicu lumi buna seara,revin tot cu problema firmei sotului meu.Pentru ca este destul de incilcit procedeul de cesionare al actiunilor,va rog sa-mi spuneti ce ar ... (vezi toată discuția)