avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatare nulitate contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatare nulitate contract de vanzare cumparare

Buna ziua,

Dreptul de a cere constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (contract de vanzare cumparare imobil) este supus prescriptiei?
Daca da, care este acel termen si ce acte normative reglementeaza acest lucru?

Decretul 167/1958, Art. 2. - Nulitatea unui act juridic poate fi invocată oricînd, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.
Art. 21. - Dispoziţiile Decretului de faţă nu se aplică dreptului la acţiune privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitaţiune, servitute şi superficie.

Eu inteleg din art.2 al decretului ca acest drept nu ar fi suspus prescriptiei, sau "oricand" se refera ca cererea de constatare a nulitatii sa se faca oricand in termenul de prescriptie?
Inteleg din art.21 ca decretul nu se aplica la constatarea nulitatii unui contract de vanzare cumparare imobil ( practic stabilirea dreptului de proprietate asupra imobilului). E corect?


Cod civil: Art. 1900. - Actiunea pentru nulitatea sau pentru stricarea unei conventii, se prescrie prin 10 ani, in toate cazurile cand legea nu dispune altfel.

Multumesc

Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
donigao, utilizator
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 08:14, 2 Decembrie 2009
Este corect. Invocarea nulitatii absolute a actelor juridice este imprescriptibila-poate fi invocata oricand. Ea poate fi invocata de oricine are interes si nu poate fi acoperita prin confirmare, ca in cazul unei nulitati relative. Nulitatea relativa este prescriptibila si poate fi invocata doar de persoana care a suferit o vatamare, spre deosebire de nulitatea absoluta , care se poate invoca de oricine, intrucat priveste un interes general, obstesc.
Totusi, art. 1900 C. civil nu face referire la nulitatea relativa sau absoluta., mentioneaza insa ca, termenul este de 10 ani , in toate cazurile cand legea nu dispune altfel. Avem insa decretul 167/1958 care dispune in acest sens.
Interpretarea corecta si coroborata a Codului Civil si a decretului 167/1958 este aceea ca , in cazul actelor care atesta dreptul de proprietate, uzufruct, uz, abitaţiune, servitute şi superficie , se aplica termenul de prescriptie de 10 ani.
Si as completa spunand ca acest termen incepe sa curga de la data la care persoana interesata a luat la cunostiinta de incheierea actului respectiv!
Cel putin asa interpretez eu textul de lege.B-)
In cazul actelor care atesta dreptul de proprietate...presupun ca te referi la dreptul de proprietate imobiliara, din moment ce faci referire si la dezmembraminte. Si cum se explica atunci faptul ca actiunea in revendicare imobiliara este imprescriptibila extinctiv? cu exceptiile de rigoare -prescriptia achizitiva . Poate ai timp sa detaliezi..chestiile astea nu le-a m prea inteles nici eu.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Touche!:D
Este imprescriptibila daca nu este afectata de legi speciale(vezi legea 18/1991, legea 10/2001, legea 247/2005) care au stabilit termene foarte scurte pentru depunerea notificarilor. Orice actiune de revendicare a unui imobil afectat de prevederile acestor legi speciale va fi respinsa! In proportie de 99% . Bineinteles , mai exista si situatii in care actiunea poate fi admisa daca petentul justifica de ce nu a depus notificarea conform prevederilor legilor speciale.
Da, ai dreptate. Dar in cat timp totusi mai poate fi admisa actiunea, dupa trecerea termenelor de prescriptie , daca petentul justifica motive temeinice? :D

Alte discuții în legătură

Termen atacare testament miruna.c miruna.c exista vreun termen in care se poate ataca un testament? (vezi toată discuția)
Prescriptia extinctiva ene cosmin ene cosmin Se aplica prevederile art. 2 din Decretul nr. 167/1958 actelor juridice administrative ? :"> (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie avas avas Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:prescriptia despagubirilor datorate de o servitute de trecere se intrerupe cand se schimba proprietarul imobilului ... (vezi toată discuția)