La solicitarea, adresata instanței de judecata, de restituire a platii de întreținere pentru o anumita perioada si încetarea platii acesteia am primit o adresa prin care mi se cer urmatoarele:.''sub sanctiunea anularii cererii de chemare in judecata, sa individualizați suma pe care o solicitati spre restituire (cuantumul) si sa taxați la valoare conf. Art 3 din OUG 80/2013 sa arătați dovezile....si sa achitați taxa judiciara de 20 lei + si taxa judiciara la valoarea petitului 2''. Doresc sa aflu daca este oportuna taxarea acestui caz cf.articolului menționat si care ar fi valoarea taxei judiciare a petitului 2 (bănuiesc ca petitul 2 reprezinta solicitarea suspendării pensiei de intretinere). Menționez ca am citit oug 80/2013. Totodată cum pot recupera ulterior taxa de timbru. Copilul caruia i-am platit pensie de intretinere este major, a fost student si exmatriculat in urma cu 1 an si jumătate.
1.Capatul de cerere privind incetarea pensiei de intretinere se timbreaza cu o suma fixa de 20 lei conform disp.art.15lit. e ) din Oug.80/2013.
2. Capatul de cerere privind restituirea unei sume de bani cu titlu de pensie de intretinere ( plata de fapt nedatorata, nu datorata cum ati mentionat in titlu, pentru ca daca copilul major nu ma frecventa cursurile de la o anumita data, dvs. nu mai datorati pensie incepand cu acea data), se timbreaza la valoarea sumei solicitate , pentru ca este o cerere evaluabila in bani asa cum prevad disp.art 3 din aceeasi ordonanta.
Prin urmare pentru acest capat de cerere precizati suma pe care o solicitati si timbrati conf. art 3 in functie de valoarea acesteia.
Cheltuielile de judecata din care fac parte si taxele judicare de timbru, le puteti recupera daca veti castiga procesul si apoi dupa ramanerea definitiva a hotararii, daca nu se achita de bunavoie, prin executare silita fiind necesar sa va adresati unui executor judecatoresc in acest sens.
Va mulțumesc mult. Am aflat întâmplător ca nu mai este student. Ultimul proces de modificare a pensiei de intretinere s-a finalizat in martie 2014, desi el fusese exmatriculat in iulie 2013. Angajatorul,o perioada de timp nu mi-a oprit bani, pana la reglarea sumelor datorate (prin modificarea pensiei mi s-a micșorat cuantumul sumei datorate). Prin iulie 2014 angajatorul a inceput sa-mi retina din nou bani. Prin decembrie 2014 am aflat ca, banii trimisi sistematic in contul copilului se intorceau inapoi la angajator. Asa am demarat cercetarile privind cauzele care l-au determinat sa renunte la pensie. Si am aflat de la facultate ca fusese exmatriculat. Vreau cel puțin banii aceștia care au fost reținuți si se afla la angajator sa-i recuperez. Oare daca vreau ulterior sa recuperez si restul banilor (pentru perioada iulie 2013-iunie 2014), o pot face printr-un nou proces?