avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere (alimentara)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere (alimentara)

Sunt studenta in anul I la o facultate de stat si doresc sa primesc pensia alimentara de la tatal meu. Mentionez ca parintii au divortat dupa ce am implinit eu 18 ani si am crezut ca voi primi ajutorul financiar pe cale amiabila, fara sa mai recurg la o actiune in instanta, insa din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Va rog sa imi spuneti ce acte am nevoie pentru a-l da in judecata si cum ar trebui formulata cererea.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 14:01, 25 Iunie 2014
Va trebuie copie certificat de nastere, copie sentinta de divort, adeverinta in original de la Universitate si eventual 2 martori care sa ateste ce nevoi aveti si ca tatal dvs. nu isi indeplineste datoria de a va plati pensia de intretinere! In actiune trebuie descrisa situatia dvs., indicand si locul de munca al tatalui si functia detinuta de acesta!Actiunea este scutita de taxa de timbru si se depune la judecatoria de la domiciliul tatalui/de la domiciliul dvs.!Pensia se va plati de la data cererii introductive de instanta!
Totusi, ar fi bine sa apelati la un avocat, fie el chiar din oficiu (platit de stat), daca nu va permiteti unul platit! Este posibil sa nu va descurcati in instanta!
Actiunea nu este scutita de plata taxei de timbru, ci se timbreaza cu suma de 20.00 lei conform disp.art. 15 lit.e) din Oug.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Art.15
...............
e) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei — 20 lei fiecare cerere;
..............
Cum ar trebui sa formulez cererea?
gasit modele pe net.introduceti :model actiune pensie de intretinere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara stabilita in suma fixa Mari_O Mari_O Buna ziua, Am o hotarare judecatoreasca prin care s-a hotarat ca pensie alimentara sa fie de 210 lei.Suma respectiva ramane aceeasi pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere ovidar01 ovidar01 buna seara sunt divortat si din casatorie a rezultat un baietel dupa divort baietelul a ramas cu domiciliul stabil la mine sotia mea nu vrea sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Taxa partaj procent divort giulia163 giulia163 Buna ziua, Conform Oug 80/2013 art 5 alin 2 trebuie platita o taxa de 5% sau 3% pentru dosar custodie minor si taxa partaj bunuri comune? Multumesc (vezi toată discuția)