avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

buna seara sunt divortat si din casatorie a rezultat un baietel dupa divort baietelul a ramas cu domiciliul stabil la mine sotia mea nu vrea sa plateasca pensia de intretinere cum trebuie sa procedez?

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ovidar01 , utilizator 20:30, 11 Decembrie 2013
Aveti 2 posibilitati:
1.- plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev art 305 al.1 lit c) c.pen- abandonul de familie, sens in care este necesar sa depuneti plangerea la parchetul caruia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie si/sau
2.- executare silita pentru recuperarea pensiei de intretinere restanta, sens in care este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc.
Executarea silita este posibila in situatia in care aceasta realizeaza venituri cu forme legale, are bunuri in proprietate sau lichiditati in conturi.
Daca fosta dvs. sotie realizeaza venituri fiind angajata cu forme legale si pensia a fost stabilita in cuantum fix, aveti posibilitatea sa formulati o noua actiune de stabilire a pensiei de intretinere in favoarea minorului in functie de venitul net lunar realizat, urmand ca in temeiul hotararii judecatoresti, pensia sa fie poprita direct de angajator.
Daca va aflati in aceasta ultima situatie va fi necesar sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea veniturilor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
nu are venituri cu forme legale.care sunt sansele sa obtin o pensie de intretinere?
Daca inca nu aveti o hotarare judecatoreasca in acest sens trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere pentru ca fosta sotie sa fie obligata la plata pensiei alimentare . Cererea nu se timbreaza cu taxa de timbru.
Daca nu realizeaza venituri pensia se stabileste in functie de venitul minim pe economie .
Actiunea se timbreaza cu taxa de timbru de 20.00 lei conform disp.art.15 lit.e) din OUG.80/2013
si cum trbuie sa procedez daca nu va este cu suparare mai pe larg daca se poate va multumesc.

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara nina1974 nina1974 Buna ziua Din martie de când am divortat fostul sot nu mi-a platit pensia alimentara la copii. Ce trebuie sa fac? Il dau in judecata? (vezi toată discuția)
Pensia alimentara lenutaa lenutaa Buna.Parintii mei au divortat la nasterea mea,eu am ramas in custodia mamei iar tatal meu nu mi-a platit deloc pensia alimentara,am 17 ani si cateva luni...ce ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere adania adania ce acte trebuie depuse odata cu cererea pentru majorarea pensiei de intretinere? (vezi toată discuția)