avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din locuinta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din locuinta

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Menajera, in timp ce executa servicii in interiorul domiciliului meu a sustras numeroase obiecte din aur. Am depus plangere la politie si majoritatea bunurilor au fost gasite si inapoiate. La Politie mi s-a spus ca exista posibilitatea ca ea sa nu fie sanctionata in vreun fel, ba mai mult, ca fapta acesteia sa nu fie consemnata in cazier. Unde se gasesc reglementarile in legatura cu aceasta situatie (nu am reusit sa identific in Codul Penal un articol care sa faca referire la o astfel de situatie) ? Este posibil ca ea sa scape fara nicio pedeapsa?
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 18:21, 7 Mai 2015
Da, este posibil.
Clasarea şi renunţarea la urmărirea penală
Art. 318
Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.
(7) Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.

Va rog frumos imi puteti spune vis-vis de renuntarea la urmarirea penala se poate aplica si in caz de furt calificat in forma continuata dintr o locuinta,inculpatul fiind recidivist?am dorit impacarea cu partea vatamata si restituirea unei sume de bani dar nu a dorit,putem incerca in instanta si cu un mediator?Pe 8 mai ac ,este primul termen de judecata in care acesta isi recunoaste fapta,are caracterizari de la locul de munca si de la vecini ,de la primar din care reiese ca nu este pericol social,are 2 copii mici si doar el lucra,isi va cere scuze public cum sa procedam ?mentionez ca partea vatamata dupa primul termen de judecata pleaca din tara si il va reprezenta avocatul,ast ras ,va multumesc
~ Conținut șters la cerere ~
@rosica:
Daca persoana vatamata nu doreste impacarea nu aveti ce sa faceti, acoperiti prejudiciul pentru retinerea circumstantei atenuante judiciare, mergeti pe procedura simplificata a recunoasterii si sperati la o individualizare a pedepsei favorabila.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de furt murinhio25 murinhio25 Sunt acuzat de tentativa de furt stabilind valoare 50 lei prejudiciu recuperat . Imi cere daune 5000 lei sa isi retrag plangerea . Ce se poate intampla dc nu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals si uz de fals. RoxanaGeanina RoxanaGeanina Buna seara. O sa va relatez putin din povestea unei cunostinte apropiate, poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Am o cunostinta care a luat credit de ... (vezi toată discuția)
Furt calificat gaby4321 gaby4321 Buna seara,acum 2 seri eram cu o prietena in carrefour si am furat amandoi niste produse,am fost prinsi si predati politiei.La sectie am depus marturie,am ... (vezi toată discuția)