avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Continuarea activitatii dupa pensionare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Continuarea activitatii dupa pensionare.

Buna ziua. Lucrez intr-o unitate, unde mai multe persoane dupa ce au ajuns la virsta de pensionare si s-au pensionat (primind decizia de pensionare si inclusiv pensia respectiva) continua sa lucreze pe aceleasi posturi primind in continuare salariul ca inaintea pensionarii. Deci practic incaseaza salariu si pensie totodata. Intrebarea mea : este corect din punct de vedere legal? pentru ca sunt foarte multi tineri fara locuri de munca si intretinuti de parinti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 23 Februarie 2015
Art. 118 din Legea nr.263/2010
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Beneficiarii unei pensii pentru limita de varsta se regasesc in categoria celor despre care legea afirma ca pot cumula pensia cu salariul, indiferent de sectorul de activitate - privat sau bugetar - si indiferent de cuantumul pensiei incasate.
Multumesc pentru raspuns. Din punct de vedere legal am inteles, dar din punct de vedere etic si moral nu inteleg. Sa ma explic putin: o persoana de 60-65 (s.a.m.d) ani abia se mai misca, are diferite afectiuni medicale. dind un randament foarte scazut in activitatea sa, ,,OBLIGIND" pe colegii lor de munca sa depuna mai mult efort pentru realizarea sarcinilor de serviciu (deci sa munceasca si pentru ei).Sunt tolerati de catre sefi (functionari publici nu S.C.) a caror virsta este apropiata si lucreaza de mult timp impreuna. Cred ca in locul lor niste angajati tineri ar fi bineveniti. Ce s-ar putea face in asemenea caz?
Ceea ce ati dori dvs ar trebui sa fie schimbata din nou legislatia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca dupa pensionare ionutzul ionutzul Poate lucra cineva cu gradul doi de invaliditate cu jumatate de norma? (vezi toată discuția)
Buna seara. lucrez la o societate cu capital majoritar de stat ... rusaurel rusaurel Buna seara. Lucrez la o societate cu capital majoritar de stat si cumulez salarul cu pensia ptr limita de virsta ,fara sa ajung la virsta de 65 de ani. ... (vezi toată discuția)
Pensie gluten gluten Pensia limita de varstra combinata cu boala( handicap preexistent) se considera limita de varsta? Se poate sa fac cumul ,sa lucreze ca persoana fizica ... (vezi toată discuția)