buna ziua.va rog sa ma lamuriti in urm. problema.daca am ipoteca pe apartament in favoarea bancii cum pot sti daca mai pot garanta cu acelasi apartament pentru altceva(gestiune ).stiu ca e specificat in contract dar nu stiu exact ce ar trebui sa scrie.
Puteti sa garantati cu acelasi bun de cate ori doritti, numai sa accepte cel pentru care garantati.(ma refer la acceptarea acestuia a unei ipoteci de grad inferior bancii)
spunea cineva ca e posibil ca banca sa puna conditia (pe ctr deja existent)ca imobilul sa nu mai poata fi garantat si ma gandeam ca e vreo formulare (in termeni de specialitate);)ceva de genul.ca pe intelesul meu nu am vz nimic care sa interzica
Exista posibilitatea unei refinantari din partea bancii in favoarea careia s-a constituit ipoteca, prin instituirea unei noi ipoteci- ipoteca de rangul II . intr-adevar , cu acordul creditorului initial ( si cu acordul noului creditor, eventual) se poate constitui o noua ipoteca , daca , de exemplu, valoarea imobilului ipotecat este superioara creditului obtinut, sau daca , intre timp, a fost rambursata o buna parte a creditului obtinut initial. O alta conditie ar fi ca valoarea actuala a locuintei ipotecate initial sa fi crescut in timp, daca veniturile debitorului au crescut.. Se va constitui o ipoteca de rang inferior, rangul ipotecii ( prin inscrierea ipotecii in cartea funciara) confera creditorului dreptul de urmarire si de preferinta asupra bunului ipotecat . Exista chiar si ipoteca de rang III...Aceste aspecte depind insa si de politica fiecarei banci.
Rangul ipotecii reprezinta prioritatea ei in plata datoriilor. De exemplu, intre doi creditori cu rang diferit, cel cu rang prioritar se despagubeste primul si primeste integral pretul imobilului, apoi umand a fi despagubiti si urmatorii creditori cu ranguri inferioare.Contractand un credit de refinantare, ipoteca de rang II se va transforma in ipoteca de rang I, eliminand-o pe prima.