avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihnă

Bună seara
Soţul meu lucrează de34 de ani fără întrerupere.Acum de un an şi-a schimbat locul de muncă.
Întrebarea mea este după atâţea ani de vechime,de câte zile de concediu de odihnă are dreptul? Ce spune codul muncii?
Vă mulţumesc pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 22 Februarie 2015
Codul muncii
Art. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Art. 147
(1) Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Codul muncii prevede doar durata minima a CO.

La nivel de unitate in Regulamentul Intern sau in c.c.m. aplicabil se poate stabili acordarea CO in functie de vechimea in munca a salariatului , asa cum este prevazut pentru bugetari prin acte normative,
În contractul individual de muncă într-un sector privat este,citez:
Durata concediului anual de odihnă este de 21 zile lucrătoare,în raport cu durata muncii.
Asta înseamnă că soţul meu într-un an are doar 21 de zile?
Asa este , sotul dvs va beneficia intr-un an de zile de 21 de zile lucratoare de concediu de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile de concediu in functie de vechime in munca CURALA CURALA Buna ziua. Va rog daca se poate sa ma ajute si pe mine cineva la o problema referitor la :am o persoana care are vechime in ani de munca de 20 ani eu sant ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna la 4h Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as dori sa ma lamuriti si pe mine.....caci nu mai inteleg nimic: un angajat care lucreaza 4 h/zi are dreptul tot la 21 de zile de concediu ca si cel ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna legal - intrebari pentru firmele software Irina03 Irina03 Buna ziua, as dori sa aflu urmatoarele informatii: 1. care este durata minima a concediul de odihna anual? Eu stiam de 21 zile, seful zice 20 zile... 2. o ... (vezi toată discuția)