Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Lucrez la o firmă de aproape 20 de ani, insa in ultima perioada situatia financiara a firmei este foarte proasta, nu am mai primit salariul de luni de zile si – mai rău – administratorul nu a virat de câţiva ani la bugete contribuţiile sociale, de sănătate şi şomaj, nici măcar pe cele reţinute la sursă. Eu sunt la această firmă încadrat cu contract pe perioadă nedeterminată (cu „carte de muncă”, cum s-ar spune). Mai am însă şi un contract pe drepturi de autor la altă firmă, pentru care în momentul de faţă nu plătesc contribuţii sociale, ci, conform legii, doar impozitul pe venit. Cum zilele la care sunt încadrat la firma „de bază” sunt numărate, aş vrea să ştiu ce trebuie să fac din punct de vedere legal în continuare, după ce nu voi mai lucra aici şi voi rămâne doar cu contractul pe drepturi de autor. Adică, în principal, cum închei asigurarea pentru sănătate, mai ales în condiţiile în care, aşa cum am spus înainte, actualul angajator nu a virat de ani de zile la bugete banii din contribuţii. Precizez însă că declaraţiile au fost depuse lunar de firmă la Fisc. În plus, mie mi s-au reţinut lunar banii din salariu, conform legii. Mulţumesc mult
1. Plangere penala pentru retinerile din salariu nevirate.
2. La contractele de autor, platitorii de venituri retin obligatoriu 5.5% sanatate. Daca nu o fac, sunt in ilegalitate, ar trebui sa solicitati macar acest lucru.
Nu, la contractele pe drepturi de autor se plateste CASS doar de catre persoanele care NU realizeaza venituri din salarii. Este vorba despre Legea 95/2006, art. 257, lit. f. Tocmai de aceea am menţionat că sunt salariat, asa ca NU platesc CASS la acel contract pe drepturi de autor (contract pe care-l am cu o alta firmă decât cea unde lucrez).
Aşadar, adresez rugamintea unui user care cunoaste legislatia in domeniu sa ma ajute cu informatia pe care am solicitat-o in mesajul initial.
Mulţumesc mult.
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul : - unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
3. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata in sistemul de sanatate.
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 54 lei pe luna.
Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse
Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat: a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a)
Dar, din punct de vedere legal, care este vina mea că administratorul nu a plătit? Mai mult, eu am întrebat la ANAF de când nu plăteşte şi, mi-au răspuns, oficial, că este... SECRET, că nu mi se poate divulga asta. Am vrut să plătesc în tot acest timp din buzunarul meu şi mi s-a spus că nu am voie, pentru că sunt angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi legea nu-mi dă voie să plătesc eu sau să-mi fac altă asigurare. Deci, cred că mai mult decât angajatorul vinovat de această situaţie este ANAF-ul, instituţie care a protejat - indirect - administratorul şi, deşi a cunoscut situaţia, a lăsat-o să se perpetueze.
Vă mulţumesc mult
Cass asociat firma
apetra
SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate,
- fie prin contract de munca,
- fie prin ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate
rrrrr
daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)