Buna ziua, am o nelamurire ...noile modificari in codul muncii la concediile de odihna s-a scos la art.145 pct.2)ca , concediile si citez se acordă proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Intrebarea mea este: daca unui salariat i s-a aprobat sa efectueze de la inceputul anului toate zilele de concediu pe anul in curs iar acum se afla in concediu fara plata, cum se procedeaza ....va trebui sa plateasca pentru zilele de concediu care le-a efectuat daca nu mai exista acea proportionalitate ? sau se platesc sau nu zilele de concediu in aceasta situatie?
Daca nu mai exista prevederea privind acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata in cursul unui an, care este temeiul legal in baza caruia se poate diminua dreptul de concediu anual, in cazul in care exista concediu fara plata, concediu crestere copil sau nemotivate?
S-a creat confuzie prin modificarea alin (2), avand in vedere ca s-a adaugat alin.(4).
Art.16 C.mun.
....
(5) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
Art.145 C.mun.
.....
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
Pe cale de interpretare, la stabilirea duratei CO aceste situatii nu constituie perioade de activitate prestata si, prin urmare, nu se vor lua in considerare.