avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu odihna ptr concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu odihna ptr concediu medical

Buna ziua
Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie.
A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii calculez eu cate zile de concediu are dreptul ptr 2017 si baza legala in care imi specifica ca poate sa-si efectueze concediul in avans
Multumesc
Cel mai recent răspuns: violetta.manea , utilizator 19:26, 25 Ianuarie 2017
Pentru anul 2017 are dreptul la CO pentru perioada cuprinsa intre 01.01.2017 si data intrarii in CCC.

Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
.....

Referitor la concediul de odihna, Codul muncii dispunea pana in ianuarie 2015 ca acesta "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Sintagma respectiva a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel ca dispozitia arata asa: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".


In situatia in care un salariat nu presteaza activitate integrală intr-un an calendaristic, efectuarea concediului este proporţională cu durata activităţii prestate de salariat (pro rata temporis). In acest sens, avem Decizia 760/2014 a CCR in vigoare de la 03.02.2015.

" 31. Curtea reţine că dispoziţiile criticate, care modifică art. 145 alin. (2) din Codul muncii, nu mai prevăd expressis verbis noţiunea de "proporţionalitate" a concediului de odihnă cu activitatea prestată, din motive de tehnică legislativă, deoarece aceste dispoziţii trebuie să se coreleze cu cele nou- introduse la alin. (4) ["La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată"] şi la alin. (6) ["Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a anului calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."] Aşadar, prin completarea art. 145 cu alin. (6), legiuitorul a introdus obligaţia angajatorului de a acorda concediu de odihnă anual în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Or, dacă s-ar fi menţinut noţiunea de "proporţionalitate" în alin. (1), aceste dispoziţii nu s-ar fi corelat cu cele ale alin. (6).

32. Prin urmare, şi după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabileşte în funcţie de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepţiile prevăzute strict şi limitativ de lege. Dispoziţiile criticate nu conduc la eliminarea cerinţei proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susţin autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, ci principiul proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical. "
Buna ziua!
Sunt si eu intr-un caz similar si as dori sa stiu mai concret daca am calculat bine cate zile de concediu de odihna am dreptul pentru anul 2017.
Data probabila a nasterii este 21 mai si as dori sa intru in prenatal la 1 martie 2017, iar in CCC as intra incepand cu 4 iulie. Datorita vechimii, firma imi acoda 25 de zile CO anual. Prin urmare, calculand de la de 1ianuarie-4 iulie, as avea dreptul la 12 zile CO ?

Daca da, atunci dupa noua reglementare de la 2015,anume "Art. 145. [durata concediului de odihna]
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.", de ce nu am dreptul la mai multe zile daca se considera perioada prestata? La ce ajuta de fapt aceasta modificare a legii, doar in caz de concediu medical?
Multumesc mult !
O zi buna!
@ violetta.manea

Numar zile CO mentionat in c.i.m. : 25 de zile lucratoare

Numar zile perioada 01.01. - 04.07.2017 : 184 zile

Numar zile de CO la care aveti dreptul : 184 : 365 x 25 = 12,6 ..adica 13 zile lucratoare

Perioada de CCC nu este prevazuta in textul Codului Muncii ca perioada de activitate prestata pentru care se acorda CO.

Doar perioadele in care salariata/salariatul se afla in incapacitate temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considera perioade de activitate prestata
Concediul de maternitate nu este de fapt CCC? Sau fac confuzie? Multumesc!
Concediu de maternitate se refera la concediu pre si postnatal si are o durata de 126 de zile.

Asadar, concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului sunt doua situatii total distincte.

Alte discuții în legătură

Co dupa ccc ycetic ycetic Buna seara. Am revenit la serviciu dupa CCC de 2 ani, in luna septembrie. Pentru restul anului beneficiez de CO intreg sau proportional cu zilele lucrate? Am ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihnă. michel58 michel58 Bună ziua! Am decizia de pensionare dar lucrez încontinuare (lucrez la CFR) vreau să ştiu dacă anul viitor (dacă nu lucrez tot anul) am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediu 8 ore? decizie internă absurdă Shawl Shawl Va salut. La munca concediul de odihna sau medical este calculat la zi (24h) sau un anumit numar de ore? Noile reguli interne ne obliga sa recuperam 4h ... (vezi toată discuția)