avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu 8 ore? Decizie internă absurdă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu 8 ore? Decizie internă absurdă

Va salut.
La munca concediul de odihna sau medical este calculat la zi (24h) sau un anumit numar de ore?
Noile reguli interne ne obliga sa recuperam 4h atunci cand avem concediu zilele care ar trebui sa muncim 12h. Mi se pare absurd. Este legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:21, 15 Noiembrie 2017
CO se calculeaza proportional cu perioada lucrata (zile lucrate).
Ma scuzati dar nu gasesc raspunsul intrebarii mele. Reformulez cu un exemplu: daca lucrez vineri 8h iar sambata 12h si iau CO pe vineri si sambata (2 zile CO) imi sunt acoperite ambele zile sau trebuie sa recuperez 4h?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sunt acoperite ambele zile.
Va multumesc foarte mult.
Daca miati putea da si un articol din lege care sa contrazica aceasta regula data in firma cu care sa merg la cel ce a implementat aceasta regula mati ajuta foarte mult. Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 145. C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
.....

Decizia 760/2014 a CCR (pct. 31-32).

"31. Curtea reține că dispozițiile criticate, care modifică art. 145 alin. (2) din Codul muncii, nu mai prevăd expressis verbis noțiunea de "proporționalitate" a concediului de odihnă cu activitatea prestată, din motive de tehnică legislativă, deoarece aceste dispoziții trebuie să se coreleze cu cele nou- introduse la alin. (4) ["La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată"] și la alin. (6) ["Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioadă a anului calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."] Așadar, prin completarea art. 145 cu alin. (6), legiuitorul a introdus obligația angajatorului de a acorda concediu de odihnă anual în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Or, dacă s-ar fi menținut noțiunea de "proporționalitate" în alin. (1), aceste dispoziții nu s-ar fi corelat cu cele ale alin. (6).

32. Prin urmare, și după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabilește în funcție de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepțiile prevăzute strict și limitativ de lege. Dispozițiile criticate nu conduc la eliminarea cerinței proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susțin autorii obiecției de neconstituționalitate, ci principiul proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihnă. michel58 michel58 Bună ziua! Am decizia de pensionare dar lucrez încontinuare (lucrez la CFR) vreau să ştiu dacă anul viitor (dacă nu lucrez tot anul) am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Co dupa ccc ycetic ycetic Buna seara. Am revenit la serviciu dupa CCC de 2 ani, in luna septembrie. Pentru restul anului beneficiez de CO intreg sau proportional cu zilele lucrate? Am ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)