avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot contesta penalitatile la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot contesta penalitatile la intretinere?

Buna seara,

Locuiesc intr-un complex nou de locuinte....ca foarte multe alte astfel de ansambluri rezidentiale, ne-am trezit cu costuri foarte mari la intretinere (desi am facut eforturi mari sa achizitionam cu credit un astfel de apartament, considerand ca faptul ca este un imobil nou, bine izolat ne va garanta costuri mici la intretinere...) .
Spre exemplu, costul cu electricitatea partilor comune aferent apartamentului nostru este egal cu factura pe care o platim catre Enel. Avem costuri mari la gunoi, lift (40-50 de lei pe luna), firma de paza. La fiecare sedinta a asociatiei de proprietari contest aceste costuri si cer solutii, pentru ca nu este normal sa platesti 1500 de lei la intretinere lunar.
Mi se raspunde ca in alte complexe rezidentiale este mai rau, ca totul este calculat conform legii, etc. Am inceput sa acumulez datorii la intretinere destul de mari si mi s-au calculat penalitati. As vrea insa sa contest aceste penalitati. Se poate acest lucru? Exista vre-o lege care sa vina in ajutorul meu?
Nu sunt singura in situatia aceasta, insa foarte putini incearca sa ia masuri.
Astazi am citit un anunt prin care ni se aduce la cunostinta ca alesii acestei asoc de proprietari au hotarat sa inchida caldura si apa calda apartamentelor cu restante mai mari de 1500 de lei. Este legal sa fac acest lucru? Pot contesta decizia lor?
Exista vre-o lege care sa ajute astfel de proprietari pacaliti? Pana la urma nu aveam de unde sa stiu la semnarea contractului ca centrala nu este bine calibrata si ca nu functioneaza optim decat daca complexul este plin, de asemenea ca nu exista intrerupatoare si arde lumina 24 din 24 pe toate holurile si in 2 etaje de parcare, etc. Pot fi considerate acestea vicii de constructie? Pot da in judecata si pe cine, avand in vedere ca firma dezvoltatoare este in insolventa si totul a fost preluat de o firma a bancii finantatoare?
Scuze pt mesajul lung!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:49, 25 Februarie 2015
Trebuie sa faceti contestatie a cotelor de intretinere in termenul de 10 zile de la data afisarii listei, toate sumele trebuie sa fie repartizate conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Daca aveti restanta care a depasit 50 de zile, asociatia poate calcula penalizari, iar dupa 90 de zile va pot actiona in judecata, iar daca exista posibilitatea sistarii apei calde si a caldurii, pot sa faca acest lucru, pentru a nu creste restanta.
Trebuie sa verificati preturile la care furnizorii de utilitati va factureaza, nu cumva sa fiti inca trecuti la pretul la care au furnizat utilitatile la organizarea de santier, pentru ca este alt pret pentru firme si alt pret la consumatorii casnici!
Am uitat sa intreb - am reusit sa mai achit din costurile de intretinere, astfel incat in momentul de fata penalitatile depasesc datoria la intretinere. Care este regimul penalitatilor pt ca stiu ca nu pot depasi datoria. va multumesc!
Ati achitat si din penalizari si din restanta, sau doar restanta?
Penalitatile sunt un accesoriu al debitului principal si nu pot depasi suma debitului principal la care s-au calculat. Daca dumneavoastra la un moment dat achitati integral debitul principal, penalitatile vor depasi soldul debitului principal dar nu vor depasi suma debitului principal la care s-au aplicat.
kubolens a scris:


As vrea insa sa contest aceste penalitati. Se poate acest lucru? Exista vre-o lege care sa vina in ajutorul meu?
Nu sunt singura in situatia aceasta, insa foarte putini incearca sa ia masuri.

Astazi am citit un anunt prin care ni se aduce la cunostinta ca alesii acestei asoc de proprietari au hotarat sa inchida caldura si apa calda apartamentelor cu restante mai mari de 1500 de lei. Este legal sa fac acest lucru? Pot contesta decizia lor?




1-Aveti la indemana disp HG nr 1588/2007
ART. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe lânga drepturile si îndatoririle prevazute în statutul
asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:

c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la
orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile
asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,
în termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este
obligat sa raspunda la contestatie în termen de 7 zile;

2-Legal,asociatia de proprietari nu poate dispune sistarea furnizarii utilitatilor decat in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive


Alte discuții în legătură

Despre prescrierea restantelor vrica vrica Asociatia de proprietar m-a actionat in instanta pentru recuperarea fondului de rulment,fond de reparatii,diverse cheltuieli si c/val consumului de apa Au ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Temeinicia calculului penalitatilor geta-taby geta-taby Bun seara! am si eu o intrebare in legatura cu calcularea penalitatilor procentuale de 0,2%.....la o suma de 180 ron,este posibil sa se calculeze o penalizare ... (vezi toată discuția)