Avem urmatoarele date:
-accident de munca - inregistrat la ITM
-PV de cercetare al accidentului de munca din care nu rezulta vina angajatului
-auto avariat fara polita casco
-fisa de lichidare - pe 0
-actiune in instanta pentru angajarea raspunderii patrimoniale - recuperare prejudiciu
Daca firma da nota de lichidare pe 0, mai poate angaja raspunderea patrimoniala in conditiile in care la data eliberarii notei de lichidare se cunostea existenta acelui prejudiciu? exemple de cazuri sunt binevenite
art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
...
Pentru angajarea răspunderii patrimoniale în condiţiile dreptului muncii este necesară existenţa unui contract individual de muncă între autorul pagubei şi persoana păgubită, indiferent de tipul acestuia, cu excepţia, în principiu, a contractului cu munca la domiciliu. Totuşi, chiar şi în cazul acestui din urmă contract se pot reţine prejudicii ale salariatului, apte să atragă răspunderea patrimonială a acestuia, de pildă cu ocazia predării rezultatului muncii, a ridicării drepturilor salariale. (Valeriu Zanfir, Răspunderea patrimonială a salariaţilor şi funcţionarilor publici, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005, p. 72)
Sarcina probei întrunirii elementelor răspunderii patrimoniale în sarcina salariatului incumbă angajatorului. (Horaţiu Sasu, Consecinţe practice ale prevederilor articolului 287 din Codul muncii sub aspectul poziţiei angajatorului în litigiu, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2005, p. 67)