Potrivit art. 41 din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 :
(1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
Prin urmare, sporul de vechime:
- poate fi inclus in salariu
- poate fi acordat la salariu
Nu prevede nicaieri ca un sef trebuie sa aiba un salariu mai mare decat subordonatii sai ... In sectorul public, se face diferenta intre un sef si un subordonat de-al sau.
Societatea nu avea dreptul sa decida singura, unilateral o astfel de modificare a unor drepturi salariale.
Trebuia modificat Contractul colectiv la nivel de unitate in ce priveste acordarea sporurilor si semnat act aditional de modificare a contractului individual de munca cu fiecare salariat.
Daca s-a procedat asa e corect legal.
Pe de alta parte nu pare o buna politica, dupa parerea mea, pentru ca un sef are mereu responsabilitati mai mari, iar pe de alta parte o vechime mare in munca nu mereu justifica o capacitate mai mare intr-un post.
Printr-o astfel de decizie cred ca firma si-a "daramat" singura politica salariala...
Tocmai ca unitatea la care lucrez este o regie autonoma, recent transformata in sc si este de interes public.
Eu nu am semnat nici un contract individual in acest sens.
De fapt asta reprezinta o crestere de salariu mascata, la unii mai mult , la altii mai putin. E o miscare perfida a conducerii, sa ia fata ca vezi doamne s-au marit salariile. Dar eu vin si intreb, asta nu constituie o discriminare pe criterii de varsta, cf art 154 alin 3 din codul muncii?
"(3) La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala."
Mie cam asa imi suna, cei mai in varsta primesc mai mult, cei mai tineri mai putin, ca vorba aia , "batranii" isi iau grosul, cei tineri sa mai rabde. Nu mai vorbim de modul cum freaca menta toti bosorogii. Sentiment de mare greata!!
Pentru ca eu nu am experienat decat in societati private, nu pot sa-ti mai dau alte sfaturi.
In schimb cand ti-am citi ultimul mesaj mi-am adus aminte de cum prin '90 cand eram si eu in segmentul tineri, am facut si eu "nota discordanta" intr-o mare sedinta a firmei carefacuse un plan de indexare a salariilor cu coeficienti care tineau cont de vechime :D
Binenteles ca au ras de mine cei mai in varsta si mi-au zis sa ma gandesc ac am si eu parinti ...
DAr cum eram tinara mi-am sustinut punctul de vdere, bazat pe activitatea mea in firma pentru care nu ar fi gasit un inlocuitor dintre alti colegi, rapiditatea mea de adaptare si de finalizare a acelor sarcini specifice.. si uite-asa am reusit sa-i conving ca si eu meritam un coeficient la fel de mare ca al altora cu experienta de ani in spate. ;)
Cred ca am fost singura la acea ora care am obtinut o astfel de derogare.
Deci, cred ca se poate!
Doar ca binenteles nu i-am jignit nicio clipa pe cei mai in varsta, sa stii!
Acum sunt alte vremuri, nu-ti palce printre cei ce freaca menta, esti absolut liber sa alegi altceva, un alt job unde sa fii impulsionat de concurenta!