avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hypermarketurile obligati sa acorde spor de vechime ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hypermarketurile obligati sa acorde spor de vechime in cimpul muncii ???

Lucrez de 3 ani la un hypermarket.Interesant e ca m-au angajat in noembrie 2005 dar pe fisa de salar apare data angajarii 1.1.2006.Nu am primit niciodsata spor de vechime cu toate ca am peste 16 ani in cimpul muncii .In contractul colectiv de munca este prevazut si o zi de concediu in plus dupa 2 ani
Intrebarea mea este daca este vreo lege care sa oblige concernurile astea sa plateasca spor de vechime in munca sau sunt obligati numai pentru anii munciti la firma lor?
Alta intrebare e legal sa semnezi contract cu noembrie 2005 si sa apari pe fluturas angajata din 01.01.2006.,si cum ramine cu ziua de concediu in plus o voi primii numai in anul viitor sau ar trebui sa beneficiez de ea deja anul asta?
Cit de legal este sa semnezi un nou contract de munca si sa nu ti se dea nici un exemplar?
Multumesc pentru rabdare si astept raspunsuri. La revedere.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:26, 30 Noiembrie 2008
CCMUN 2007-2011 prevde foarte clar acordarea sporurilor de vechime. Il gasiti aici [ link extern ]
CCMUN este obligatoriu pentru toti angajatorii - a se vedea Codul Muncii, legea privind contractele colective de munca.
Un nou contract de munca? Cred ca ati semnat un act aditional. Trebuia facut in trei exemplare, vizat la ITM iar un exemplar trebuia sa va fie inmanat Dvs.
Sunt obligati sa acorde spor de vechime ... dar vor spune ca este inclus in salariul de baza.
Daca ai un salariu cu 5% mai mare decit minimul legal pentru calificarea ta si o vechime de minimum 3 ani.
Pentru 20 de ani vechime vei primi 25%, dar tot in salariul de baza.
Asa ca nu vei primi nimic.
Sporul de vechime se plateste pentru vechimea in unitate.

Este ilegal sa nu primesti o copie dupa contractul de munca.

Alberto Kurtyan
Multumesc din suflet pentru raspunsuri .
Ce am inteles eu ca un neavizat este ca legea asa e facuta ca avantajul sa fie a angajatorilor dat fiind faptul ca salariul negociat este confidential nu am nici o sansa sa demonstrez ca nu s-a tinut cont de legi.Cum altfel se poate sa am salar mai mic ca cei care nu au calificare si nici vechime in munca ca mine colac peste pupaza sa fie inclus vechimea in salarul de baza.Deci persoane care nu au mai lucrat in comert si nu au calificare si sunt mult mai tinere decit mine deci nu au nici vechime asa de multa in munca si nici experienta facind acelasi lucru deci fiind tot pe post de ,,lucrator comercial" au salarii mai mari Si aici nu ma refer neaparat la cei citiva banuti in plus sau in minus , ma refer la legi la respectarea lorsi la prestigiul omului care munceste.
Oare legile nu ar trebui sa ne protejeze?
Nu sunt obligati sa acorde sporul de vechime ... CCMN prevede clar conditiile in care sporul de vechime se acorda de catre angajator ... Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază (art.41 alin.2).
De asemenea, in majoritatea situatiilor de acest gen angajatorul va sustine ca sporul de vechime este inclus in salariu. Acest lucru ar trebui sa fie specificat in CCM la nivel de unitate, in c.i.m. sau in regulamentul intern .
In cazul in care sporul de vechime este inclus in salariul de baza adica la contractul meu de munca s-a facut act aditional in care s-a precizat ca sporul de vechime este 10 % din salariul de baza care este X. Intrebarea mea este, dupa aceasta modificare calculul pentru pensii de exemplu va fi afectat? Astept raspunsul vostru, va rog
Multumesc

Alte discuții în legătură

Sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ? ghcar ghcar Articolul de azi \\\"Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat\\\" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari: 1) care este ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Vechime in munca hepea hepea Buna ziua, Sunt angajat la o companie privat cu 6 ani vechime in munca. Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, articolul 41, alineat 3, ... (vezi toată discuția)