avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fosa si conducta alimentare pe terenul vecinului. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fosa si conducta alimentare pe terenul vecinului. Probleme

Buna ziua, ma confrunt cu o mare problema.. am cumparat o casa, (nu am platit-o integral dar am facut contract de v.c. si cu ipoteca in cartea funciara) care are alimentarea cu apa (la o conducta particulara neexistand apa nova sau asa ceva in zona) si fosa pe terenul vecinului. Fosa are gura de acces cam la granita dintre terenuri si conducta de apa trece mai intai pe la vecinul si dupa vine la mine, el avand si un robinet pt conducta ce duce la mine.

Nici nu m-a vazut bine si mi-a explicat ca trebuie sa imi duc conducta prin alta parte la fel si fosa pt ca el vrea sa sape sau sa construiasca sau chiar sa vanda.. nici el nu stie exact.. m-a sunat de curand si mi-a spus ca pe 1 mai el va inchide apa si fosa (nu stiu cum o inchide sapa si mi-o infunda habar n-am) si ca imi recomanda sa vorbesc cu vanzatorul care mai are de incasat sa ii explic situatia si sa il amenint ca il dau in judecata pt acest viciu ascuns in speranta de a obtine o reducere de 2000 euro a datoriei bani care sa imi ajunga sa imi fac fosa si canalizare..

Tin sa mentionez ca in contractul de v.c meu este specificat ca exista conducta si fosa pe terenul vecin si ca vecinul si-a dat consimtamantul si aproba acest fapt si mai mult am o copie a c.v.c al casei vecine in care scrie asa:

"avand in vedere ca pe imobilul ce-l dobandesc .. se afla doua fose septice, din care numai una deserveste imobilul proprietatea mea, cealalta deservind imobilul vecin cu nr top.. ma oblig sa permit prop acestui imobil accesul neingradit la intretinerea fosei septice ..."
".. totodataavand inv edere ca alimentarea cu apa curenta are sistemul de gestiune amplasat pe imobilul-casa, ce face ob prezentului inscris, subsemnata cump ma oblig sa permit accesul prop imob invecinat cu nr top.. la acest sistem si totodata sa nu intrerup alim. cu apa a acestu iimob decat pt cazuri justificate de intretinere"

Oare aceste inscrisuri au rol de drept de servitute? Nu cred ca au fost inscrise in cartea funciara a casei vecine.. in cea a casei mele sigur nu.

Ce pot face? Daca imi inchide vecinul apa cred ca turbez, dar sunt constient ca nu pot sa sun la politie sa il reclam (sau pot?). El zice ca s-a angajat fata de fostul proprietar, nicidecum fata de mine..

Va multumesc :(( astept cu interes recomandarile dvs. =D>
Cel mai recent răspuns: m0Fo , utilizator 18:16, 24 Februarie 2015
Opinia mea este ca, ar trebui sa respecte consimtamantul dat in scris, indiferent de proprietar,dar,este discutabil.Oricum, daca nu-l respecta aveti la dispozitie actiunea confesorie de servitute conform art.757 NCC.
Ok, va multumesc pt opinie. De ce spuneti ca este discutabil? Unde ar trebui sa depun acea cerere daca se ajunge pana acolo? La tribunalul din judetul in care se afla casa? Pt ca si proprietarul vecin si eu avem domiciliul declarat in Bucuresti iar casele sunt in alt judet.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
m0Fo, utilizator
Consimțământul scris este valabil dat față de orice proprietar, deci vecinul greșeste susținând că și-a dat consimțământul doar vechiului proprietar.
Nu are dreptul să vă închidă apa , acest lucru ar fi văzut în instanță ca un abuz de drept care este sancționabil.
Pe de altă parte, are tot dreptul să vă solicite să achitați o sumă de bani deoarece îi folosiți terenul proprietate. Depinde când a fost dat consimțământul, deoarece are termen de prescriere 3 ani de la data eliberării acestui consimțământ.
În instanță, acțiunea va fi introdusă la locul în care se află suprafața litigată. Dacă respectivele instalații au fost executate înainte de 2011, se va aplica vechiul cod, art. 616 cod civil.
Ok consimtamantul a fost dat in 2013 prin contractul de v.c prin care a cumparat casa + terenul, insa casa a fost construita inainte de 2011, undeva in 2006.

Cand spuneti ca are dreptul sa imi solicite o suma de bani.. poate sa ceara ce suma doreste sau exista un mod de calcul, un fel de barem? Sau in cazul in care cere prea mult si nu ne intelegem el inchide apa si eu il actionez in instanta unde reclam faptul ca a cerut prea mult?

In ce fel e sanctionabil abuzul de drept in cazul in care imi opreste apa? Va fi mustrat sau amendat sau poate fi pus chiar sa plateasca daune? Imi garanteaza aceasta presupusa decizie ca el nu imi va opri apa iar?

Multumesc..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distante minime intre constructii intre gard vecin, amplasamente fose septice si alte constructii alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Am construit un wc in curte la tara cu fosa betonata complet, vecinul meu dupa doi ani s-a trezit ca nu-i convine locatia fosei deoarece are o ... (vezi toată discuția)
Magazie construita la limita dintre proprietati fara acordul vecinului+ scurgere apa din precipitatii pe terenul vecin Mimi74 Mimi74 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: detin un teren construibil, de care nu m-am putut ocupa timp de un numar de ani. Initial am ... (vezi toată discuția)