avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Magazie construita la limita dintre proprietati fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Magazie construita la limita dintre proprietati fara acordul vecinului+ scurgere apa din precipitatii pe terenul vecin

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: detin un teren construibil, de care nu m-am putut ocupa timp de un numar de ani. Initial am fost 2 coproprietari, iar acum sunt singurul proprietar.
In prezent am inceput actiunile necesare pentru amenajarea terenului in vederea construirii ulterioare a unei case si a gradinii aferente.
Am constatat ca intre timp, vecinul care detine lotul alaturat (cele 2 loturi nefiind despartite de gard) a construit o magazie exact la limita dintre proprietati, fara a avea acordul meu. Aceasta magazie face umbra pe terenul meu, dar mai neplacut decat atat e faptul ca burlanele de la casa lui, care colecteaza apa din precipitatii sunt directionate pe terenul meu, iar apa de pe acoperisul magaziei se scurge tot pe terenul meu.
De asemenea, vecinul si-a pozitionat gura de la fosa septica (ecologica, dupa spusele lui) pe drumul de servitute, care este detinut in cote egale de mine si de vecin (fara a-mi solicita acordul), chiar in dreptul intrarii pe terenul meu.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru a-l determina/ forta sa faca ceea ce este necesar pentru ca apa de pe acoperisul casei lui/ de pe magazia lui sa se scurga pe proprietatea lui, nu a mea.
Ii pot cere eventual sa darame magazia, inclusiv pe considerentul umbrei pe care o face in gradina mea? Ii pot cere eventual sa isi mute gura de la fosa septica pe terenul lui?
Cum il pot forta sa isi mute pomii pe care i-a plantat pe drumul de servitute chiar in dreptul intrarii pe proprietatea mea?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Mimi74 , utilizator 09:30, 19 Iunie 2018
Daca nu va intelegeti pe cale amiabila puteti sesiza in scris, cu nr. de inregistrare/ data, primaria - pentru constructia facuta, Directia de sanatate publica si Agentia teritoriala de mediu pentru fosa septica, canalizare si scurgerile de ape pluviale.
Colectarea apei de pe magazie se poate face prin jgheaburi si burlane, iar scurgerea dirijata la canalizarea meteorica din zona (daca exista) sau pe terenul vecinului.
Daca nu rezolvati, in final puteti deschide actiune in instanta impotriva vecinului respectiv.
Va multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Latime acoperis hesperos hesperos Buna ziua, exista vreo reglementare referitoare la acoperis in situatia in care zidul casei este exact pe limita de proprietate cu a vecinului, acoperisul ... (vezi toată discuția)
Distanta de la acoperis la gard radudel radudel Un vecin a construit la 1 m de gard o constructie permanenta iar acoperisul este iesit pe limita de proprietate. Daca monteaza burlane si jgheaburi apa ... (vezi toată discuția)
Servituti, sant comun Lucican2010 Lucican2010 Buna ziua, Referitor la servituti, as avea o intrebare. Situatia din teren este urmatoarea. Am o curte care da in strada, inspre strada este inchis cu gard ... (vezi toată discuția)