Buna ziua,
revin cu un punct nou de vedere referitoer la un subiect mai vechi...
Asadar, orele suplimentare...iata un exemplu de ore suplimentare:
orice ore peste orele normale ale lunii in curs sunt ore suplimenatre si se platesc 175%...
Adica, daca o luna are 160 de ore ( 20 zile x 8ore /zi) iar eu lucrez 300...rezulta ca voi fi platit cu 100% pentru cele 160 si cu 175% pentru cele 140 facute in plus.
Pentru o luna oarecare am facut un calcul matematic pentru a vedea cu cat am fost platit in regimul 175% si cat ar fi trebuit sa primesc de fapt daca s-ar fi respectat Codul Muncii....
Surpriza mare a fost ca pe varianta de 175% am iesit in pierdere cu vreo 200 lei...
Intrebarea mea este....pe mine m-au tepuit ca n-am avut de ales ...dar, nu este si evaziune fiscala?
Pentru ca eu ma intreb daca statul nu trebuia si el sa primeasaca niste taxe care nu s-au virat? Taxe deduse din cei 200 de lei ?
Si daca inmultesc cu 50 de oameni si apoi cu 5 ani...rezulta o teapa...de vreo 200x5x50=50.000 lei......si taxele aferente...
asadar, poate fi privita o asemnea situatie si din acest punct de vedere?
principial vorbind ambele culori de munca sunt evazioniste, nu-i asa?
doar ca cea neagra este mult mai evidenta si mai usor de demonstrat si cuantificat! ;)
1. Evaziune fiscala ar fi fost daca va platea corect drepturile banesti dar vira mai putin la stat, din contributiile si impozitele datorate.
2. Eu credeam ca va intereseaza cum sa recuperati banii pe munca efectuata si neplatita (statul sa-si aiba singur de grija, are atatea organisme de control care nu-si fac datoria).
3. Faceti o sesizare la ITM sa verifice evidenta si plata orelor suplimentare si sa ia masurile legale.
In primul rand nu aveti voie sa lucrati 140 de ore suplimentare pe luna, conform art 118 din Codul Muncii.
In al II-lea rand orele suplimentare se platesc cu un spor de 100% conform Contractul colectiv de munca la nivel national, contract care se aplica tuturor salariatilor si agentilor economici indiferent de nr. de angajati, conform art. 241 alin 1 lit d din Codul Muncii. Adica se platesc dublu.
In al III-lea rand trebuie tinut cont daca aceste ore s-au efectuat sau nu in zilele de sambata si duminica, deoarece si acestea se platesc cu un spor de 100%, conform art 132 alin. 3 din Codul Muncii coroborat cu art. 41 alin. 3 lit. c din Contractul colectiv de munca la nivel national. Orele de weekend nu sunt suplimentare. Se calculeaza separat .
In al IV-lea rand trebuie sa existe dovada scrisa a efectuarii orelor suplimentare. De exemplu foi colective de prezenta. Simpla afirmatie a d-voastra ca efectuati ore suplimentare nu are valabilitate in fata organelor statului.
In al V-lea rand, daca exista documente din care sa rezulte efectuarea orelor suplimentare, dar acestea nu au fost evidentiate si cuantificate contabil, in baza unei inspectii fiscale, prin estimare, conform C. pr. fisc. si a Lg. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, se pot stabili sumele datorate statului, iar contribuabilul tras al raspundere.