avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prejudicii morale- trimitere in judecata a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prejudicii morale- trimitere in judecata a angajatorului

Buna ziua,

Lucrez intr-un call center de aproximativ un an. Astazi, dupa o perioada lunga de stres si nopti nedormite am constatat urmatoarele:

- am o norma de efectuat pe luna, in contract am semnat pentru programul de lucru de 8 ore pe zi. In realitate exista ture de cate zece ore care nu apar in contract, pe care sunt obligata sa le fac.
- nu mi se dau fise de pontaj pe luna, nici fise de salarizare. Pentru toate acestea trebuie facuta o cerere, totul este in sistemul intern. Motivarea turelor de 10 ore se face de cartre angajator printr-un presupus "regulament intern"
-nu exista nicio copie din regulamentul intern pe care sa fie semnatura mea precedata de "am luat la cunostinta"
- lucrez intr-un mediu stresant, in care sunt injurata zilnic la telefon. angajatorul nu imi asigura protectia. nu exista niciun spor de stres sau act aditional la contract prin care sa fi fost informata ca ma supun unor conditii speciale de stres.
- datorita stresului am probleme fizice si psihice: stari depresive, retete de la medicul de familie pentru xanax, am slabit extrem de mult in ultima perioada.
- in urma cu o luna am fost supusa unei comisii disciplinare pentru ca am injurat la telefon un client care in prealabil ma injurase fara oprire. Mi s-au taiat 20 la suta din salariu si mi-a fost suspendat contractul de munca pe o durata de 10 zile.

Din cercetarile pe care le-am facut personal, scurt pe doi mi s-au incalcat doua drepturi fundamentale si anume:
- articolul 22 din Constitutie, aliniatul 1 si 2 cu privire la tratamentul inuman si degradant
- articolul 5 din Declaratia Drepturilor Omului

Sunt absolut convinsa ca trebuie sa mai existe cateva Carte si Conventii care ma pot ajuta in aceasta problema.

Intrebarea mea e simpla: daca iau decizia de a actiona in justitie angajatorul (cu probe, certificate medico-legale si marturii de la fostii colegi de munca, si ei la randul lor injurati zilnic), care sunt sansele de reusita? Cel putin in privinta solicitarii de daune morale.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:47, 24 Februarie 2015
Incepeti cu o plangere la ITM. Exista amenzi pentru neaducerea regulamentului intern la cunostinta angajatului. De asemenea, nu se poate stabili o raspundere disciplinara fara efectuarea procedurii prealabile prevazuta de Codul muncii (art. 247 si urm). Acesta constituie si temeiul actiunii in instanta.
Cat priveste capatul de cerere pentru acordarea daunelor morale, chestiunea nu prea are sanse in instantele romanesti, din pacate, si trebuie sa fie foarte bine probata.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Alexandru Ardeleanu, Consilier juridic
Nu exista nicio amenda pentru neaducerea la cunostinta salariatului a prevederilor reg.intern.

Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora. (art.243 alin.1 C.mun.)

Prin urmare, regulamentul intern neadus la cunostinta salariatului nu-si produce efecte afta de acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se respecta codul muncii la primarie?nu cred monicagh monicagh -conform legii fiecare institutie publica ar trebui sa aiba un regulament intern , pe care sa-l aduca la cunostinta angajatilor , dar la noi la primarie cand ... (vezi toată discuția)
Regulament intern gogu2 gogu2 daca in cim programul de lucru este de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, poti prin regulament intern ca sa te acoperi, sa modifici durata zilnica la 6 ore+ 5 ... (vezi toată discuția)
Modificare program de lucru radu alexandru 40 radu alexandru 40 Sunt angajat cu CIM. Durata muncii 8 ore /zi.Programul de munca nu este mentionat in CIM , ci doar faptul ca [b]\\\\"[i]Programul de munca se poate modifica in ... (vezi toată discuția)