avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca traieste unul din parinti cum se poate face ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca traieste unul din parinti cum se poate face succesiunea

Daca traieste unul din parinti se poate face succesiunea?
Matusa mea a ramas vaduva cu 4 fete (3 din ele maritate) si vrea sa stie ce drepturi are asupra bunurilor.
Daca se face succesiunea cat ar trebui sa-i revina ei si cat copiilor?
Partea ei poate sa o lase mostenire doar uneia dintre fete si cum trebuie sa procedeze?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:02, 16 Iunie 2009
Banuiesc ca este vorba despre bunurile ramase de la defunctul sot... Masa succesorala se compune din 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei (jumatatea care-i revine sotului defunct) si toate bunurile proprii ale unchiului (cele dobandite de acesta inaintea casatoriei, sau in timpul casatoriei, daca nu sunt bunuri comune - de ex. mosteniri, etc.) Din aceste bunuri, matusa are dreptul la 1/4, iar fetele la 3/4. Dupa dezbaterea succesiunii si efectuarea partajului succesoral, matusa poate dispune liber de bunurile ce-i revin. De asemenea, poate dispune cum doreste de jumatatea care-i revine din bunurile comune din timpul casatoriei. Cea mai uzitata cale este de a se face un contract de vanzare-cumparare catre unul dintre copii, intrucat testamentele, ca si donatiile, nu pot depasi rezerva succesorala si sunt reductibile. (nici aceste contracte de vanzare-cumparare nu sunt intotdeauna "batute in cuie":)), insa practica dovedeste ca sunt mai greu de desfiintat decat testamentele sau donatiile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Testament Liza14 Liza14 Tatal decedat, raman sotia si doi fii. Nu se face succesiune. Dupa 7 ani, moare si sotia. Lasa prin testament \\\\\\"intreaga ei avere\\\\\\" (nu precizeaza in ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)