Buna ziua !
Un prieten are urmatoarea situatie si nu stie cum trebuie procedat: acum o saptamana a fost angajat ca si controlor calitate la o firma, CIM pe perioada nedeterminata, dar cu o perioada de proba de 90 zile. Ieri acesta a avut o discutie cu managerul de zona pentru nepurtarea echipamentului de munca (bocanci), fiind oarecum amentintat ca va primi o amenda de 50lei, iar prietenul meu pe un ton mai ridicat i-a spus ca acei bocanci nu pot fi purtati, nefiind noi, avand un miros ingrozitor. A solicitat sa i se acorde bocanci noi, dar in schimb i s-a cerut sa se prezinte la birou pentru incetarea contractului. Mentionez ca nu lucra intr-un mediu cu risc de accidentare, iar pentru echipament i s-a spus ca se opreste garantie bonurile de masa aferente unei luni lucratoare. Este normal? Cum trebuie procedat in situatia de fata? Prietenului meu ii este frica ca nu va fii remunerat pentru zilele lucrate.
Va multumesc anticipat iar orice raspuns este binevenit !
1. Art.31 (3) C.mun. - Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
2. Angajatorul are obligatia, potrivit art.40 alin.2 lit.c C.mun., sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Prin urmare, prietenul dvs este indreptatit sa primeasca salariul aferent perioadei cuprinse intre data de incepere a activitatii si data incetarii c.i.m.
In caz contrar, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).