avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cea mai buna varianta?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cea mai buna varianta?

Buna ziua.

As dori sa stiu parerea dumneavoastra in legatura cu urmatorul aspect. Sunt casatorita de 3 ani si avem un copil de un an. Inainte de casatorie am cumparat impreuna cu tata (50%-50%), apartamentul in care stam noi acum (eu, sotul meu si copilul). Tot inainte de casatorie am mai cumparat impreuna cu mama (50%-50%) o casa la tara (de fapt, casa unde s-a nascut mama).
Intrebarea mea este urmatoarea: ce act putem sa intocmim in asa fel incat copilul meu sa fie unicul nostru mostenitor pentru toate proprietatile noastre (eu, mama si tata; adica pe apartament si casa de la tara) in asa fel incat daca, Doamne fereste, eu mor, sotul meu sa nu poate sa intre in posesia nici unei proprietati, nici macar 1% din fiecare. Si, in acelasi timp, mai tarziu, aceste proprietati care vor fi detinute de catre copilul meu, sotia lui sa nu poata sa beneficieze de absolut nimic.
In Codul Familiei, in art. 31, spune ca, printre altele, "bunurile dobandite inainte de casatorie nu fac obiectul partajului", insa, eu ma refer mai mult in cazul in care eu nu mai sunt, pentru ca atunci se discuta impartirea proprietatilor mele si eu nu o sa fiu de fata :((
Tin sa precizez ca sotul meu nu are nici o proprietate pe numele lui, deci la el nu se pune problema.
Astept raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:14, 17 Iunie 2009
Sotul este mostenitor rezervatar, deci nu poate fi inlaturat de la succesiunea dupa sotul decedat cel putin in privinta rezervei.

Doar daca la decesul dumneavoastra veti lasa un patrimoniu fara activ (bunurile fiind instrainate cu titlu oneros inca din timpul vietii) sotul nu ar avea ce mosteni. Daca insa veti instraina bunurile cu titlu gratuit, dupa decesul dumneavoastra sotul ar avea dreptul legal de a cere reductiunea actelor de donatie pana la implinirea rezervei sale legale.


Va fi cam greu sa-l inlaturati de la succesiune.
Ce pot face ca bunurile sa fie instrainate cu titlu oneros din timpul vietii, in asa fel incat sotul sa nu mosteneasca nimic?
Le vindeti copilului.
intrucat actele cu titlu gratuit vor putea fi ulterior atacate in instanta ( donatiile, testamentele) , sfatul meu este sa faceti un act de vanzare-cumparare asupra cotei dvs , iar daca parintii dvs doresc si asupra cotei lor.
in acest fel, copilul va deveni unic proprietar .
sotul nu va avea astfel nici un drept asupra acestor proprietati .



Parintii dumneavoastra vor putea lasa cotele respective prin testament direct nepotului, intrucat ginerele nu are nici un drept asupra succesiunii lor iar singura care ar putea contesta testamentul sunteti dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Drept copil din relatie exterioara casatoriei vs drepturile sotiei si familiei asadasa asadasa buna ziua, va prezint situatia mai mult decat delicata in care ma aflu... inainte de a ma casatori, am aflat cu stupoare ca fosta prietena a nascut un copil. ... (vezi toată discuția)
Testament Dydy-bum Dydy-bum Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la ... (vezi toată discuția)
Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)