buna ziua, va prezint situatia mai mult decat delicata in care ma aflu...
inainte de a ma casatori, am aflat cu stupoare ca fosta prietena a nascut un copil.
sunt pregatit sa imi fac testul de paternitate si sa platesc pensia alimentara stabilita de instanta.
1. ceea ce as dori este sa aflu daca bunurile sotiei mele (apartament cumparat prin credit bancar - care este in curs de achitare), precum si cele pe care le vom dobandi sunt in pericol de a fi revendicate de copil sau de mama acestuia, precum si care sunt caile prin care ne putem proteja familia de actiunea de interes al mamei acelui copil (o persoana care cu siguranta va dori sa obtina tot ce e posibil). Ma refer aici la posibilitatea de a vinde bunurile care sunt pe numele meu copilului/copiilor care am de gand sa ii am impreuna cu sotia mea.
2. De asemenea, as dori sa stiu ce se intampla cu bunurile mele (de ex un imobil) in cazul in care mor inainte de a avea copii cu sotia mea. mentionez ca ambii mei parinti sunt in viata.
3. Ar fi de asemenea interesant sa stiu ce se intampla daca mor si nu am in acel moment copii cu sotia mea. Ar fi recomandabil sa ii vand sotiei mele bunurile prin contract de vanzare-cumparare?
Va multumesc mult, anticipat, si astept cu nerabdare un sfat competent.
Salutari!!
Nici copilul din afara căsătoriei, nici mama acestuia nu vor putea revendica, pe timpul vieţii tale, altceva decît sumele stabilite de instanţă în favoarea copilului. Niciun text de lege nu le conferă dreptul de a dobîndi bunuri aflate în patrimoniul tău ca bun propriu sau în patrimoniul comun al tău şi al soţiei tale.
Daca bunurile soţiei tale sunt bunuri proprii (dobîndite înaintea căsătoriei sau chiar în timpul căsătoriei în condiţiile limitativ prevăzute de codul familiei), copilul tău din afara căsătoriei, neavînd vocaţie succesorală la succesiunea soţiei tale, nu va putea revendica nimic din bunurile lăsate de soţia ta.
Desigur, la decesul tău, fiul din afara căsătoriei va avea aceleaşi drepturi succesorale ca şi copiii din căsătorie, moştenind, în concurs cu soţia supravieţuitoare, cote egale cu copiii proveniţi din căsătorie, iar în lipsa copiilor din căsătorie va moşteni întraga cotă pe care legea o prevede pentru descendenţi. Părinţii tăi vor fi înlăturaţi de la succesiune prin simplul fapt că ei nu pot veni în concurs cu copil al tău, fie el din căsătorie, fie el din afara acesteia.
Ceea ce poţi să faci este fie să laşi un testament în favoarea copiilor din căsătorie (sau în favoarea soţiei, dacă nu vei avea copii), testament care nu îl va înlătura de la succesiune pe copilul din afara căsătoriei, dar îi va reduce cota pe care o moşteneşte la rezerva succesorală prevăzută de codul civil în funcţie de moştenitorii cu care vine la succesiune (fraţii lui şi mama acestora în calitate de soţie supravieţuitoare sau numai soţia supravieţuitoare), fie să îţi înstrăinezi bunurile, în timpul vieţii, cu titlu oneros, copiilor din căsătorie.
Este exclus să-ţi vinzi bunurile soţiei tale. În sistemul nostru de drept, vinderea între soţi este prohibită.
Sfatul de mai sus este intemeiat doar pe considerente juridice.
Daca m-ai intreba cum vad problema din punct de vedere moral, ti-as spune ca timpul e un sfetnic bun. S-ar putea sa ajungi sa-ti iubesti copilul din afara casatoriei la fel de mult ca si pe cei din casatorie.
Dupa cum s-ar putea ca el sa-ti fie singurul sprijin la batrinete...
In ambele cazuri te vei rusina de sfaturile mele de mai sus.
De acord, insa deocamdata este nevoie sa ii ofer sotiei mele siguranta ca vom face tot ce este posibil ca ceea ce vom face pentru familia noastra va ramane copiilor nostrii din aceasta casatorie.
Inteleg mai bine acum, cand ceea ce se intampla in viata mea seamana cu o poveste din telenovele, spotul publicitar de la durex cu sloganul "Din o mie de motive"....
Mostenire
piru
Intr-o familie fara copii decedeaza sotul; Mai are dreptul si altcineva in afara de sotie la masa succesorala (nepoti, frati ai celui decedat) ? . Intreaga ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ametist
Copil din prima casatorie. Copil din a doua casatorie, + sotie, + afacere care merge destul de bine.
El decedat tragic, intr-un accident stupid. Au trect deja ... (vezi toată discuția)