Un proprietar 4 ha teren agricol in extravilanul unei comune.Vecini legali si ei proprietari cu acte pe terenurile lor au dat in arenda terenurile unui fermier. societati comerciale. Aceast fermier societate comerciala de vre-o doi ani cultiva terenul vecinilor dar fara voia mea si fara un contract de arenda imi cultiva si terenul meu. Am incercat sa stau de vorba cu fermierul Societate Comerciala dar fara nici un rezultat.Cultiva terenul in continuare. Am sesizat politia si primaria care nu misca un deget privind solutionarea acestui caz. Vecini proprietari legali de terenuri isi cunosc bine limitele terenurilor. Si imi spun ca ei nu au nici o vina si ca terenul lor este dat in arenda fermierului De la Politie imi spune sa merg sa fac,, GRANITUIREA TERENULUI in instanta civila.,, Intreb? Trebuie obligatoriu sa fac acesta granituire ? trebuie sa ingardesc cu gard terenul ? Sunt totusi 4 ha teren. Ce trebuie sa fac sa scap de acest fermier ?
Grănițuirea nu este numai o obligație ci un drept al oricărui proprietar de a solicita și executa îngrădirea proprietății sale. Atâta vreme cât terenurile date în arendă, vecine cu d-voastră, nu au gard, respectiva societate se poate prevala de faptul că nu se cunosc exact limitele până unde au arendat. D-voastră faceți o măsurătoare cu un expert cadastral și delimitați prin gard proprietatea d-voastră. Doar proprietarii care sunt titularii unui drept de prop. pot să facă o acțiune în grănițuire. Prin urmare, societatea care a arendat nu are nici o calitate, ea fiind obligată să accepte hotarul care este,
Cheltuielile unei acțiuni în grănițuire, pentru stabilirea hotarului , se împart în două. Art. 560 NCC este art. de lege privind obligația de grănițuire. Prin această operațiune se apără dreptul de proprietate. și se poate cere chiar și când există semne exterioare(gard). Sunteți direct interesați să faceți o grănițuire, având în vedere cele relatate.