avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul si-a construit gardul pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul si-a construit gardul pe terenul meu

In luna martie 2016,am cumpărat o casa cu terenul (construit + gradina) ce măsoară ca suprafața 1000 m2. In momentul cumpărării, fosta proprietara(de la care am cumpărat) m-a asigurat ca este totul în regula cu vecinătățile mele. Tin sa precizez ca n-am făcut măsurători topografice atunci(având încredere în ex-proprietara) ea prezentându-mi actul de la cadastru funciar pe care era desenul tehnic al proprietății mele.Cum vecinul din stânga s-a apucat sa construiască un gard în spatele grădinii mele fără sa ma consulte,eu am chemat topograful de zona și mi-a refăcut semnele terenului meu.Astfel in stânga și în fundul grădinii toate semnele vechi erau la locul lor în timp ce vecinul din dreapta s-a regăsit cu 2 semne în curtea lui.Spun în curtea lui,deoarece în urma cu vreo 5 ani el și-a construit un gard neținând cont de semne,astfel încât a intrat cu gardul pe teritoriul meu cu cca 50cm pe o lungime de 35m. Dupa ce am măsurat eu cu ajutorul topografului,l-am înștiințat ca 2 semne sunt pe terenul sau la cca 50 cm de hotar(miezuina) și se părea ca am ajuns la o înțelegere pacifica,când ce sa vezi!?...Duminica aceasta ,20.11.2016,mergand pe acolo( sa vad ce as mai avea de făcut fiindcă aceasta casa este într-o stare deplorabila și vreau s-o refac sa locuiesc acolo într-o zi) am constatat ca vecinul mutase gardul spunea el,lăsând semnele defapt tot la el în curte,în plus are plantați vreo 20 de pomi la distante ce nu depășesc 50cm de gard și au o înălțime ce depășește 4-5m. Când am întrebat de ce au mutat gardul fără sa ma întrebe,mi-au spus ca mai mult nu se muta nici de 1cm și dacă nu-mi convine, sa-i dau în judecata.Umbra pomilor, îmi acoperă aproape în întregime gradina de nu pot cultiva nimic acolo.Mai mult,au pretenții sa plătesc și gardul deși acesta a fost construit cu mult înainte sa cumpăr eu.Eu consider ca acest gard din gradina este pe teritoriul meu din moment ce vecinul a lăsat semnele pe terenul sau,deci este ca și cum gardul este al meu.Nu cred ca l-a făcut conform unui proiect ci la mica înțelegere cum se făcea mai demult.Acum va întreb care sunt pașii ce trebuie sa-i fac în viitor,având în vedere ca eu pana la vârsta mea de 48 de ani,n-am fost și nici nu vreau sa ajung vreodată prin tribunal? Va mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mariuscia , utilizator 10:50, 22 Martie 2017
Buna ziua.
V-a trebui sa-l notificati in scris sa-si mute gardul apoi sa deeschideti o actune in granituire.
Multumesc mult pentru răspuns însă as dori ceva mai detaliat.Nu sunt un expert în legi și termeni de limbaj judiciar astfel încât îmi trebuiesc explicații pe înțelesul meu.Ce înseamnă o acțiune de granituire?
Fondurile invecinate vor fi delimitate conform expertizei topografice.


“In noul Cod civil, actiunea in granituire isi gaseste reglementarea in art. 560, care prevede urmatoarele: “proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare, suportand, in mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta”.


In principiu, granituirea reprezinta o operatiune de determinare prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine, cu scopul stabilirii traseului real pe care trebuie sa il urmeze hotarul.

Rezulta ca granituirea, fiind menita sa apere dreptul de proprietate, se poate cere atat in cazul unei inexistentei unei delimitari intre proprietati, cat si in situatia in care astfel de semne exterioare exista, dar sunt contestate de parti.

Totodata, este necesar ca o granituire dispusa prin hotararea judecatoreasca sa rezolve contestatiile si pretentiile partilor cu caracter revendicativ, dar si sa nu tina seama de transformarile produse in configuratia terenurilor din cauze care nu le sunt imputabile.



Succes.



buna ma confrunt cu o situatie oarecum asemanatoare.locuiesc la casa de 10 ani.in momentul cand am construit ,terenul de la vest langa mine era nefolosit si am construit eu gardul pe banii mei.de curand pe acel teren atunci nefolosit s-a construit un duplex,iar langa gardul meu este drumul lor de servitute apoi urmeaza gardul lor.intrebarea mea este urmatoarea: pot cumva sa ii oblig sa imi plateasca jumatate din valoarea gardului?vreo 1000 eur.multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme vecin cu pãmânt maria_cseh maria_cseh Bună ziua! Vă scriu pe scurt în numele unei prietene care are probleme cu vecinul. Dânsa are titlu de proprietate pe pământul ei însă vecinul ei se tot ... (vezi toată discuția)
Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)