avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme vecin cu pãmânt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme vecin cu pãmânt

Bună ziua! Vă scriu pe scurt în numele unei prietene care are probleme cu vecinul. Dânsa are titlu de proprietate pe pământul ei însă vecinul ei se tot leagă de acest pământ. Ieri, în lipsa dânsei, vecinul a băgat stâlpi dedespărțire pe pământul ei, iar acum dorește să știe dacă are dreptul să-l scoate fără să aibe probleme cu poliția. Menționez că s-a întâmplat fără acordul dânsei.
Cel mai recent răspuns: don_Krysty , utilizator 15:15, 6 Mai 2012
Art. 560 Noul cod civil

Obligaţia de grăniţuire

"Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta."

Asta inseamna ca aceasta operatiune se face in prezenta ambilor vecini si cu acordul acestora.
Prietena dvs. poate sa scoata stalpii si chiar sa faca plangere la politie pentru tulburare de posesie (art. 220 Cod penal).
"Ocuparea, în întregime sau în parte fara drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a aelibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani."
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Vă mulțumesc! Acea grănițuire s-a făcut acum 15 ani cu inginerul specializat și în prezența ambilor părți.
maria_cseh a scris:

Ieri, în lipsa dânsei, vecinul a băgat stâlpi dedespărțire pe pământul ei, iar acum dorește să știe dacă are dreptul să-l scoate fără să aibe probleme cu poliția. Menționez că s-a întâmplat fără acordul dânsei.


maria_cseh a scris:

Vă mulțumesc! Acea grănițuire s-a făcut acum 15 ani cu inginerul specializat și în prezența ambilor părți


Daca nu aveti toate datele exacte si vorbiti in numele altuia, nu veti obtine raspunsuri concrete.
"Ieri" nu inseamna "acum 15 ani", iar "fara acordul dansei" nu inseamna "cu inginerul specializat și în prezența ambilor părți".E cam greu cu limba asta romana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2012
Marcel Mihalache, Avocat
una ziua, Va rog ma puteti ajuta si pe mine cu problema de mai jos?

Subiect: limite in spatele casei
Buna ziua,
Am cumparat o casa in anul 2006 cu teren. Proprietarul, nu locuia acolo, era ruda cu vecinul din stanga, nu exista gard intre ei(pe hotar), conform CF si cadastru. Imobilul avea cadastru, carte funciara, facute in anul 2005-iunie, am facut actele imediat la notar, pentru ca eu eram in alt oras din motive personale si n-am locuit acolo niciodata. Vecini au intrat amandoi cate o jumatate de metru fiecare, cel putin. Casa este veche, este construita de cca. 60 de ani. In spatele casei nu pot merge, cum este intr-o schita a notariatului de stat din anul 73, care arata ca as avea cca. 1 metru, in CF, la fel i-mi arata cativa centimetri. Dar pentru ca nu am locuit acolo, vecinul a zidit, nu-mi da acces in spatele casei, a tras zid sa nu trec, a facut gard peste fantana, care figureaza jumatate-jumatate, in CF, dar nu este simbolizata cu F si nici alte dependinte din curte, lipsesc din CF. Instanta obliga, conform legii sa am 1/2 m, in spatele casei si-mi da acces in spatele casei mele? Acestia au intrat in gradina, au crescut pui in casa mea, deabi am intrat de caini si de ei. Ce sa fac? Vreau sa pot trece si prin spatele casei conform CF, am acces, dar in prezent este curtea vecinului. Ce fac? Ce spune legea cu spatele casei, pentru ca, casa are si ferestre, care dau la el in curte, dar este foarte veche, va-m spus.Va multumesc! poate fi anulata CF?, Poate fi refacut cadastru, pentru ca am chemat inginera care l-a executat si a venit cu ruleta, a recunoscut ca vecini au intrat, dar nu se poate face nimic, au intrat abuziv, au construit WC, langa hotar, la 2-3 cm, cred, asa zisul hotar. Mi-au scos doi pomi sa-l construiasca, ce fac? Cum i-mi iau imobilul cu teren inapoi, cumparat de mine?

Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazul vecinului rautacios dante2 dante2 Stau in casa cu demisol, la care in iunie 2007 ne-am apucat de izolatia exterioara. Motivul: curtea vecinului dinspre spatele casei este mai jos decat nivelul ... (vezi toată discuția)
Sfat necesar TonniY TonniY Doresc un sfat de la dumneavoastra: socrii mei au casa si pamantul de langa casa de peste 40 de ani, dar nu au acte pe acestea. Acum ar dori sa construiasca un ... (vezi toată discuția)