avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat necesar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat necesar

Doresc un sfat de la dumneavoastra: socrii mei au casa si pamantul de langa casa de peste 40 de ani, dar nu au acte pe acestea. Acum ar dori sa construiasca un gard intre ei si vecin, vecin care a costruit casa foarte aproape de hotar in jur de 25 de ani in urma. in toti acesti ani socrii au lucrat pamantul pana la aproape jumatate de metru de casa vecinilor. Acum ca vor sa contruiasca gard, vecinii doresc sa se lase 2 metrii de la casa lor pana unde sa se construiasca gardul, desi gardul de la drum al socrilor se intalneste cu cel al vecinilor cam la o jumatate de metru de casa vecinilor, gard construit acum 40 de ani. Nici socrii nici vecinii nu au acte necesare pe pamant. Care ar fi cea mai buna masura ce trebuie luata, in conditiile in care se vrea o intelegere cat mai pasnica.

Va multumesc

Traian
Cel mai recent răspuns: TonniY , utilizator 00:06, 30 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinii contestă dreptul socrilor pe porțiunea până la o jumătate de metru de casa lor sau doar solicită niște teren în plus, conștienți fiind că nu este al lor?

Cel mai rapid îi convingeți cu argumentul că vor pierde procesul și că vor fi obligați la plata unor cheltuieli de judecată foarte mari.

Pentru a-i liniști le oferiți, în scris, acordul de a construi mai aproape de 60 de cm de hotar (pentru că presupun că acest aspect îi sperie, în caz că vor dori o viitoare extindere a casei), eventual și o servitute de vedere (să poată plasa ferestre mai aproape de 2 metri de hotar).

Pentru a rezolva situația terenului și a face acte pentru el vă veți folosi de uzucapiune.
Vecinii doresc 3 m din spatele casei lor, pământ care este in fără casei socrilor si care a fost folosit de socrii de peste 40 de ani.
Mai mult, gardul de la drum al socrilor este de peste 35 de ani si neatins de atunci. In același timp, vecinii au renovat gardul lor de la drum in urma cu un an si nu au făcut nici un fel de cerere sau ceva prin care sa arate ca ar vrea 3m de pământ din a socrilor, doar acum când se va face un gard între ei.
Mulțumesc de răspuns
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun că la primărie există înregistrată câte o suprafață aproximativă pentru fiecare dintre cele două parcele, în baza căreia se plătește impozitul anual. Încearcă să vezi care este suprafața voastră, apoi vino cu un cadastrist și măsoară curtea ca să vezi exact până unde se întinde. Așa le-ai putea demonstra că nu au dreptate, pe care amiabilă.

Dar chiar și așa, dacă socrii au folosit timp de 40 de ani terenul (inclusiv dacă nu ar fi fost al lor), gardul indică foarte clar unde se termină, iar martori se pot găsi care să ateste starea de fapt, terenul respectiv a fost dobândit prin prescripție achizitivă (uzucapiune).

Dacă nu reușești amiabil, îți iei un avocat și îi chemi în instanță.

Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
Andr@, utilizator
Asa ne gandeam is noi, pentru ca asa este rațional și normal, dar doream sa mai aud și alte opinii. Merci foarte mult
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
TonniY, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare teren mariolopresti mariolopresti Deci dupa decesul tatalui, mama si 3 frati am dezbatut succesiunea ce consta in :o casa si pamantul din jurul casei de 480 metri patrati si la masuratori sa ... (vezi toată discuția)
Act cadastral modeximes modeximes Buna ziua! Doresc sa vand casa pe care o am de la parinti (decedati), eu fiind unic mostenitor si pentru care detin titlu de proprietate. Casa nu are cadastru. ... (vezi toată discuția)
Cazul vecinului rautacios dante2 dante2 Stau in casa cu demisol, la care in iunie 2007 ne-am apucat de izolatia exterioara. Motivul: curtea vecinului dinspre spatele casei este mai jos decat nivelul ... (vezi toată discuția)