Sunt cateva probleme diferite si sa incercam a le clarifica.
- In adunarea generala anuala sau in orice alta adunare generala, darea de seama adica analiza activitatii asociatiei, o prezinta presedintele comitetului executiv si nu administratorul. Membrii comitetului executiv impreuna cu presedintele pregatesc, intocmesc si prezinta aceasta situatie.
Tot in adunarea generala are obligatia de a prezenta un raport cenzorul asociatiei.
In adunarea generala se prezinta propunerae bugetului de venituri si cheltuieli, propunere facuta de comitetul executiv, se discuta, se completeaza cu eventuale alte propuneri venite in cursul adunarii generale de la membrii asociatiei, se pune la vot si devine hotarare a adunarii generale.
Administratorul poate da raspunsuri la intrebari, explicatii daca este invitat, intrebat... dar nu intocmeste el si nu prezinta el aceste materiale. Cititi art. 36 din legea230/2007 unde gasiti atributiunile administratorului sau art.22 din HG 1588/2007.
In aceleasi reglementari gasiti in alte articole prevederi despre adunarea generala, comitetul executiv, cenzor, presedinte.
- Cu privire la obligatia de a informa trimestrial despre situatia asociatiei, nu exista o asemenea lege, dar e posibil orice in viitor. Deocamdata asociatiile trebuie sa afiseze lunar listele de plata, sa le intocmeasca corect, sa tina cel putin odata pe an adunarea generala (obligatoriu in primul trimestru), sa afiseze semestrial situatia veniturilor din exploatarea proprietatii comune si modul de utilizare a acestora, sa depuna situatiile contabile la termene, declaratiile la finate s.a.m.d.
petre1981 , spuneti ca ocupati functia de administrator dar numai pe partea tehnica ca gospodar pentru reparatii , avarii , zugraveli etc .
Am mai auzit despre cuvantul " gospodar " si chiar m am uitat in DEX , dupa parerea mea , daca sunteti incadrat pe functia de administrator si unde presupun ca detineti un atestat de ce mai folositi acest cuvant ?
Si pentru ca a venit vorba depre " gospodar " se aude si pe la mine prin bloc ca administratorul care este vechi in functie si nu are atestat , i s ar fi propus functia de ...gospodar .
Intreb si eu si va rog daca cineva stie sa ma " lumineze " si pe mine cu ce se ocupa acesta ? dupa mine , acesta ar trebui sa faca cam toate micile reparatii din asociatii , sa aiba o pregatire cat de cat apropiata pentru aceasta functie , macar sa stie sa schimpe un bec , o garnitura , pai daca esti " neandemanatic "
Poate cineva sa mi dea o asa zisa fisa a postului ? pentu ca daca il incadrezi pe aceasta functie , trebuie sa ii si faci c . i . m .
Buna ziua! In perioada 2012- 1 octombrie 2014 am facut parte din comitetul asociatiei de proprietari a blocului in care detin un apartament si unde locuiesc. Pentru ca asociatia de proprietari nu avea administrator angajat din 2010 eu (lucrez la program de ture si am mai mult timp liber)la propunerea presedintelui, am absolvit cursul si am obtinut atestatul de administrator de la primaria sector 6 si la data de 01.10.2014 am fost angajat de asociatie pe functia de GOSPODAR (desi nu mai exista in nomenclator, am aflat ulterior), asociatia avand casier din bloc, si firma de contabilitate. Desi in perioada 01.10.2014-06.08.2015 s-au realizat multe (zugravit casa scarilor, blocul are 3 scari, 9 etaje,total 150 apartamente, lampi cu senzori,camere video, etc,am descoperit ca unii proprietari au apometre defecte sau fura si altii aveau probleme la repartitoarele de caldura, intr-o adunare generala s-a hotarat montarea de repartitoare si apometre cu citire radio, pt ca existau diferente foarte mari. Au montat aprox 110 apartamente din 150, DAR mi-am facut si cativa dusmani, 2 fiind si membri in comitetul asociatiei. In urma unui control al primariei sector 6, contractele de munca ale casierului si gospodarului trebuiau schimbate,casierul avea conventie civila iar functia de gospodar nu mai e in nomenclator si trebuia administrator tehnic.DAR intr-o sedinta de comitet, au hotarat sa faca contract de munca doar casierului si mie sa imi suspende contractul, pe motiv ca au zis cativa locatari ca blocul nu mai are nevoie de administrator, fara sa invoce un articol din codul muncii. Am facut sesizare la ITM, am primit banii pe 2 luni cat am fost suspendat si probabil indrumati de inspectorul ITM ca singura varianta sa scape de mine, pe 03.11.2015 au hotarat desfintarea functiei, necomunicand locatarilor ca o perioada de timp( 1 an sau 3 ani din cate am auzit) nu au voie sa mai angajeze.Sau nu mai au voie sa angajeze pe functia de GOSPODAR dar acum pot angaja alt administrator tehnic ??? Am facut din nou sesizare la ITM pt ca nu apucasem sa iau concediu si nici nu primisem bani pe concediu, somati de ITM am primit si banii pe concediu. IMAGINEA MEA A FOST AFECTATA deoarece acest grup de 5-6 persoane care sunt impotriva mea obisnuiesc sa stea in fata blocului si sa zica tot felul de MINCIUNI si sa influenteze si alti locatari, in special persoane mai in varsta. Pentru ca am investit bani si timp sa fac acest curs de administrator, salariul de gospodar 600 net (855 brut) imi e necesar, si imaginea mea a fost afectata , pot invoca in instanta aceste aspecte ? As avea castig de cauza daca solicit daune morale si materiale ??? Multumesc anticipat!
Bine ati revenit petre 1981.
Sfatul meu pentru inceput :
- Facti o cerere la asociatie ca doriti sa participati la concurs pentru ocuparea postului de administrator daca acesta se scoate la concurs si vedeti ce raspuns primiti .
Stiti cum este cu imaginea in ziua de astazi , cat esti bun si faci treaba toti te respecta , cand vrei sa fii corect si nu le dai voie sa faca ce vor ( fure ) nu mai esti bun .
Poate mai primiti si alte sfaturi pe parcurs .