avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venituri din salarii - 2 Companii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venituri din salarii - 2 Companii

Buna ziua,

In prezent sunt angajata cu CIM de 6 luni pt perioada determinata (reinoire la fiecare 2 luni).

Salariul angajatiilor de aici este compus din 2 parti:

-> o parte declarata in Romania si in CIM cu valoare minima pe economie la care primim fluturas de salariu si se platesc contributiile salariale si

-> o parte care provine (cel putin pe hartie) din strainatate la care primim o hartie cu un antet cu datele companiei de la care vin banii si valoarea cuvenita.

In curand voi intra in CCC si intrebarea mea este daca veniturile de la compania din strainatatele le voi putea folosi la calculul indemnizatiei avand in vedere ca nu sunt trecute in CIM?

Si o alta intrebare, in cazul in care nu mi se va prelungi CIM-ul, voi putea intra in somaj pt 1 luna si apoi in concediu prenatal daca am un PFA deschis? (Termenul de nastere ar fi 1 iunie)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:56, 28 Februarie 2015
Veniturile din strainatate in baza a ce le primiti ?

Daca nu vi se mai prelungeste durat c.i.m. , atunci puteti intra in somaj si din somaj in concediul de maternitate si apoi in CCC.

Pentru veniturile din strainatate nu am semnat niciun fel de contract, salariul a fost agreat la interviu si ni s-a comunicat ulterior ca in CIM va fi minim pe economie si diferenta o primim din strainatate. O sa recitesc contractul semnat si hartiile primite.

Pot sa intru in somaj daca PFA-ul nu este inca inchis?

Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
art.15
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;

b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Se considera ca nu realizeaza venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) si art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizeaza venituri impozabile sau care realizeaza venituri neimpozabile in conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele care realizeaza venituri din salarii reprezentand plati compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil;
c) persoanele care realizeaza venituri din investitii, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din transferul proprietatilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, fiind in somaj puteti cumula indemnizatia de somaj cu un venituti din PFA daca aceste venituti sunt sub 500 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj si pfa donmihai20 donmihai20 sant salariat cu norma intreaga si detin si un PFA in caz ca sant trimis in somaj in cazul acesta am dreptul la somaj ...? (vezi toată discuția)
Vreau sa infiintez un pfa. kraincevik kraincevik Buna seara, sunt in somaj si vrea sa infiintez un PFA. Imi afecteaza indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
Cumul alte venituri cu somajul gungureanu gungureanu Am prestat o activitate liberala pe baza unui cif in perioada in care eram angajat, din care am venituri de 5000 ron in anul trecut,iar din iulie sunt in somaj ... (vezi toată discuția)