avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardarea ultimului etaj
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardarea ultimului etaj

Buna ziua,

Sunt proprietara unui apartament de la ultimul etaj ( 4 ), un bloc de P + 4. Doua apartamente de la etajul 4 au din constructie duplexul construit. Intrebarea mea este, ca si proprietara, care ar fi procedura pentru a-mi putea construi deasupra apartamentului meu o mansarda de lemn sau din ceva material usor pentru a nu intampina probleme nici cu vecinii si nici cu rezistenta blocului. Blocul este nou, construit dupa anii '80.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:06, 18 Iunie 2009
In primul rand va trebui sa va interesati daca primaria ar elibera o autorizatie de construire pentru mansarda. Apoi, veti avea nevoie de acordul tuturor proprietarilor de apartamente din bloc pentru scoaterea planseului din PIC si atribuirea acestuia (contra cost sau cum va intelegeti cu ceilalti)
Solutia tehnica de realizare a unei atare constructii nu v-o poate oferi decit un arhitect proiectant. Din punct de vedere legal, pentru a realiza chiar si un adaos la o contructie existenta, trebuie sa urmati procedura prevazuta de Legea nr. 50/1991 ( modificata si completata). In orice situatie, aveti nevoie de acordul tuturor vecinilor, pentru a obtine autorizatia de construire.
Cele doua apartamente au fost prevazute prin proiect a fi duplexuri. La dumneavoastra nu. Daca doriti mansardarea trebuie sa stiti ca terasa de deasupra apartamentului dumneavoastra este proprietate comuna, prin urmare primul lucru este sa obtineti un drept de utilizare ale ei (cumparare, inchiriere pe durata lunga sau altceva - vorbiti cu un jurist pentru asta). Dupa aceea puteti demara procedurile de autorizare care vor contine, printre altele, expertiza tehnica de rezistenta a blocului (sau acordul proiectantului initial), acordul asociatiei de proprietari (pentru interventii la partile comune - structura, fatada etc.), avizul Inspectoratului de Stat in Constructii. Procedura este lunga si dificila (mai ales obtinerea terasei) dar nu imposibila.
Luati legatura cu un arhitect care sa va intocmeasca documentatia pt Certificatul de Urbanism(CU). Primaria in va va da un acord de principiu in care vi se vor specifica toate cerintele( conditii de construiere, acorduri si avize necesare, etc). este calea cea mai scurta si cea mai sigura de a afla si nu costa foarte mult(intre 50- 150 euro). Nu este obligatoriu sa fie acelesi arhitect care va va face proiectul, deci nu trebuie sa cantariti prea mult.
Sunt de acord, insa inainte ar fi bine sa aveti o discutie cu cei din asociatie sa vedeti daca aveti vreo sansa sa obtineti acea parte de terasa si la ce costuri. Altfel va agitati degeaba. Pentru faza CU pot sa va ajut eu cu intocmirea dosarului, daca aveti toate actele vi-l fac in 15 minute (fara cost).

Alte discuții în legătură

Terasa blocului bozzont bozzont In ce conditii se poate cumpara terasa blocului de catre vecinii care locuiesc la ultimul etaj. Cei de la ultimul etaj au construit in mod abuziv acoperis tip ... (vezi toată discuția)
Mansardare PopIoan59 PopIoan59 Buna ziua! Un vecin din bloc (fara sa anunte pe nimeni) a chemat un investitor pentru a face masuratori si a cere o expertiza, astfel incat sa afle daca se ... (vezi toată discuția)
Pot schimba acoperișul tip terasa cu acoperiș tip mansardă ... brin brin Pot schimba acoperișul tip terasa cu acoperiș tip mansardă ? Locuiesc într-un bloc cu patru etaje și doresc construirea unui acoperiș deasupra ... (vezi toată discuția)