avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS privind persoanele care au realizeaza venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS privind persoanele care au realizeaza venituri din salarii (dar nu pe toata perioada anului fiscal 2014) vs. CASS pentru dobanzi bancare

Buna ziua,
Daca am realizat venituri din salarii timp de 6 luni in anul 2014 (conform codului fiscal, Titlul IX^2, CAP. 1 Contribuții sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din salarii, venituri asimilate salariilor și venituri din pensii, precum și persoanele aflate sub protecția sau în custodia statului), mai sunt obligat sa platesc CASS pentru venituri din investitii (conform codului fiscal, Titlul IX^2, CAP. 3 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care realizează alte venituri, precum şi persoanele care nu realizează venituri, art.ART. 296^27 Contribuabilii) in temeiul art.296^27, alin.3 sau ma incadrez la exceptiile alin.2 prin interpretarea per a contrario a acestuia? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 21:52, 1 Martie 2015
Aceasta problema (pe langa altele) am ridicat-o intr-o discutie avuta in cadrul unei audiente la ANAF DG Bucuresti si am primit urmatorul raspuns :
-persoanele care realizeaza venituri din investitii ( la mine era vorba despre tranzactii bursiere)
platesc anual cass ,dar venitul impozabil se evidentiaza lunar, adica venitul total se imparte la 12 pentru ca zic ei contributia lunara trebuie raportata la salariul minim brut care este lunar nu anual.
Cu alte cuvinte daca sant angajat 6 luni dupa care imi dau demisia iar in cele 6 luni am avut si tranzactii bursiere cu un profit substantial nu scap de cass decat pentru perioada in care am fost angajat adica: {venit (castig ) : 12} x Y luni neangajat = cass pentru anul respectiv (perioada in care am fost angajat este basca)
Bineanteles ca exista argumente pro si contra acestui punct de vedere al ANAF datorate lipsei de precizie a textelor de lege cea ce duce la instaurarea unui climat de insecuritate Juridica.
Din 2016 daca se adopta nol CF se rezolva aceasta problema intrucat limita superioara a cass este 5 salarii minime brute pe economie indiferent de natura si nivelul veniturilor .
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
robert1958, utilizator
Rectific ,limita maxima va fi de 5 salarii MEDII brute pe economie!
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
robert1958, utilizator
Da, am inteles, era interesant de stiut cum, in ce temei au considerat ei ca
persoanele care realizeaza venituri din investitii (...) platesc anual cass, dar venitul impozabil se evidentiaza lunar, adica venitul total se imparte la 12 pentru ca zic ei contributia lunara trebuie raportata la salariul minim brut care este lunar nu anual

Din ce povestiti dvs. discutia s-a facut fata in fata, nu in scris, nu?
Nu doresc sa interpretez legea in favoarea mea sau a neplatii, insa din textul art.296^27 nici nu ar prea rezulta invers. Daca aveti ceva materiale la obiect va rog sa puneti un link.

Eu am gasit niste precizari anaf (aici : [ link extern ] )

MENŢIUNI SPECIALE:
Art. 296^27 alin.(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menionate la cap. I (venituri de natura salarială şi pensii mai mari de 740 lei), venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) i h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) i din asocierile frără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1), adică asupra veniturilor din cedare, investiii, premii şi jocuri de noroc, fiducie şi alte surse.

Dvs. cum interpretati textul ala?
Deci ca sa clarificam ,sant de aceasi parte a baricadei cu platitorii de taxe si impozite iar problema am ridicat-o sincer la modul urmator : as vrea sa nu platesc cass pt toate investitiile financiare ci numai pentru o parte la modul rezonabil adica raportat sa zicem la 5 salarii medii brute (adica vreo 600 lei lunar) , as putea sa ma angajez pe diverse perioade din an...

Exact , discutia a fost fata in fata cu o d-na Directoare comp Juridic asistata de un consilier.
Asa cum am spus exista argumente pro si contra opiniei ANAF.
Unul dintre ele( pro ANAF) il gasim chiar la art.296^27 al.2:
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
Deci fiecare priveste problema in mod subiectiv si subliniaza cea ce este in avantajul propriu.
Dvs a-ti subliniat "nu obtine".
ANAF a subliniat "intr-un an fiscal" interpretat ca persoana care nu obtine intreg anul fiscal deci 12 luni integral veniturile .... mai departe aplicand formula din primul raspuns.

Nu am nimic oficial ,problema principala la care am solicitat raspuns oficial era de alta natura .

Pe adresa recomandata( [ link extern ] /... )
nu se trateaza cazul particular din postare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic -venituri din dividende yme yme Buna ziua, Asociatul unic cu venituri doar din dividende ,este obligat la plata CASS, Multumesc, (vezi toată discuția)
Dividende neachitate miray miray Buna ziua, Suntem in urmatoarea situatie:Societatea noastra are de platit fostului asociat unic ( in prezent nu mai are aceasta calitate) dividende aferente ... (vezi toată discuția)
Plata cass-ului pentru dividende eficienthr eficienthr Am un SRL la care sunt unicul asociat. Pana acum nu am stiu ca pot avea si calitatea de salariat in cadrul firmei mele. Eu, ca persoana fizica, am incheiat cu ... (vezi toată discuția)