avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suport legal in care tevile de trecere in apartamente ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suport legal in care tevile de trecere in apartamente debransate sunt puse la calculul energiei termice

Avem mari discutii in bloc. Proprietarii apartamentelor debransate nu vor sa plateasca si cota parte de caldura corespunzatoare tevilor de trecere prin apartamente ci doar a spatilor comune (scara,subsol). Blocul nu are repartitoare asa ca ordinul 343/2010 nu ne ajuta. Imi puteti spune va rog, daca exista, suportul legal explicit prin care tevile (izolate sau nu) intra in calcul?
In Art 38 (2) lege 325/2006 s-ar intelege ca e vorba doar de aceste spatiile comune: " Proprietarii apartamentelor individuale siuate în imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză.
Ordinul 343/2010 arata modul cum se repartizeaza caldura pentru condominiile contorizate la nivel de apartament cu repartitoare. In acest calcul energia termica este calculata separat:
- pentru spatiile comune si se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza;
- pentru coloanele de distributie (tevile verticale) si se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, facand parte din proprietatea comuna, asemenea spatiilor comune;
- pentru calorifere si se repartizeaza in functie de consumul individual.

Asadar, indiferent ca un condominiu este contorizat sau ca unele apartamente sunt deconectate de la sistemul centralizat, principiul de raspandire a energiei termice este acelasi - o parte pe partile comune, alta parte pe partile individuale (calorifere).
Cei deconectati nu consuma pe partea individuala, avand CT care le asigura incalzirea individuala, dar pentru partile comune ale instalatiei din condominiu trebuie sa plateasca pentru ca este beneficiu adus de proprietatea comuna.

In afara de acest argument, in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 se prevede:
Art.32
.............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Din experienta pe care o am pentru blocurile contorizate cu repartitoare, caldura la comun ajunge sa reprezinte cel putin 30% in lunile reci, de mijloc, ale sezonului rece, si 50% in capetele de sezon, cand multe calorifere se inchid si creste proportional caldura raspandita pe partea comuna in dauna caldurii pe calorifere.

Aceasta este o realitate, iar in blocurile necontorizate ar trebui sa se repartizeze caldura dupa aceleasi principii, iar procentul pentru partile comune, avand in vedere ca in acest caz caloriferele din apartamente nu se inchid deloc, ar trebui sa fie de cca 30% si sa fie prevazut intr-un Regulament de repartizare a caldurii si a diferentelor de apa. In felul acesta n-ati mai avea discutii an de an.
Supuneti acest Regulament discutiilor in AG si votati-l, astfel incat el sa va slujeasca ca baza legala pentru repartizarea apei si caldurii.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
elga50, moderator
Pentru a nu mai fi discuții, intrați aici și vedeți detalii despre un caz ”celebru”, în care s-au făcut abuzuri (discriminări legislative) în ceea ce privește obligativitatea plății cotelor comune pentru conductele orizontale din subsol, dar și cele verticale, calculate pe baza unui S.E.T. (Suprafață Echivalentă Termic) [ link extern ]
Au fost minim două cazuri de încălcare a Legii 325/2006 și a Legii 230/2007 în oraș (cazuri relatate de presă) - unul a fost cel relatat în pagina de mai sus, în Dec. 2012: [ link extern ]
Alt caz (la altă Asociație), în care mai toți acuză Administratorii, Cenzorii sau Președinții de Asociații de Proprietari de incompetență și abuz în funcție, a fost relatat cu două săptămâni înaintea celui dinainte arătat, dar pentru facturile din luna Nov. 2012 (1/2 de lună de frig): [ link extern ]
Din ce știu, vor plăti acea Cotă Comună și cei care și-au izolat țevile verticale, dar depinde cum au făcut-o, pentru a nu plăti toți la fel. Vedeți aici detalii: [ link extern ]
LEGEA 325/2006 (dar și Legea 230/2007) E FĂCUTĂ ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ NU PLĂTEASCĂ (discriminatoriu) DOAR CEI BRANȘAȚI TOATĂ ȚEVĂRIA CARE A FOST CONCEPUTĂ, DUPĂ CONSTRUIREA BLOCULUI, PENTRU TOȚI PROPRIETARII, CĂLDURA FIIND ÎN CONTINUARE DEGAJATĂ ȘI FOLOSITĂ ”LA COMUN”, ÎN PROCENTE DIFERITE !
*** Pentru clarificarea acestei spețe, vă dau câteva elemente strânse de mine de pe Internet încă de acum 2 ani (acum câteva luni cei de la A.P. au avut tupeul discriminatoriu să ne dea în judecată pe noi, cei nevinovați, cu toate că nu s-au calculat facturile conform legilor 325/2006 și 230/2007, ajungându-se la aberații de facturi de 1.414 lei pentru un apt. cu 2 camere, de 42 mp): [ link extern ]
Vedeți și aici detalii tehnice și legislative: [ link extern ]
Cred că deja v-am dat detalii prea amănunțite pentru a avea câștig de cauză cu debranșații (am muncit vreo 2 ani pentru a găsi aceste detalii, pentru că ne vor folosi și la procesul abuziv intentat de noua conducere a A.P., pentru ... recuperarea datoriilor la Întreținere - ar cam trebui ca ei să ne plătească și daune morale și materiale pentru atâta stres provocat pentru niște cazuri clare, ușor de rezolvat prin stornare !).
Interventie foarte scurta" nu vad nimic pe linkul: [ link extern ]
Care sa fie cauza?
Multumesc pentru raspunsuri!
Alta problema este ca nu avem nici SET-ul facut recent, ci doar cel initial cred,de la constructia blocului.S-a incercat actualizarea lui dar o parte din proprietari nu au fost "de gasit" acasa. Asa ca distribuirea cheltuielilor pentru partile coune, cu procentele de 30% respectiv 50% este specificata undeva intr-o lege si mai este valabila, sau sa folosim SET-ul initial, dar nu cred ca se poate din moment ce acum avem debransati?
Multuesc inca o data!
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
iirina33, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Baza legala de plata a caldurii Sven175 Sven175 Buna seara! Numele meu este Cristi si sunt din Timisoara si locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje iar in 2011 mi-am montat centrala pe gaz si as dori sa-mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost agent termic gigiraut gigiraut Buna ziua,as dori(daca se poate )sa-mi comunicati cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz:in blocul din sectorul 5 in care locuiesc aproximativ 40%din ... (vezi toată discuția)