Ordinul
343/2010 arata modul cum se repartizeaza caldura pentru condominiile contorizate la nivel de apartament cu repartitoare. In acest calcul energia termica este calculata separat:
- pentru spatiile comune si se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza;
- pentru coloanele de distributie (tevile verticale) si se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, facand parte din proprietatea comuna, asemenea spatiilor comune;
- pentru calorifere si se repartizeaza in functie de consumul individual.
Asadar, indiferent ca un condominiu este contorizat sau ca unele apartamente sunt deconectate de la sistemul centralizat,
principiul de raspandire a energiei termice este acelasi - o parte pe partile comune, alta parte pe partile individuale (calorifere).
Cei deconectati nu consuma pe partea individuala, avand CT care le asigura incalzirea individuala, dar pentru partile comune ale instalatiei din condominiu trebuie sa plateasca pentru ca este
beneficiu adus de proprietatea comuna.
In afara de acest argument, in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 se prevede:
Art.32
.............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Din experienta pe care o am pentru blocurile contorizate cu repartitoare, caldura la comun ajunge sa reprezinte cel putin 30% in lunile reci, de mijloc, ale sezonului rece, si 50% in capetele de sezon, cand multe calorifere se inchid si creste proportional caldura raspandita pe partea comuna in dauna caldurii pe calorifere.
Aceasta este o realitate, iar in blocurile necontorizate ar trebui sa se repartizeze caldura dupa aceleasi principii, iar procentul pentru partile comune, avand in vedere ca in acest caz caloriferele din apartamente nu se inchid deloc, ar trebui sa fie de cca 30% si sa fie prevazut intr-un Regulament de repartizare a caldurii si a diferentelor de apa. In felul acesta n-ati mai avea discutii an de an.
Supuneti acest Regulament discutiilor in AG si votati-l, astfel incat el sa va slujeasca ca baza legala pentru repartizarea apei si caldurii.