avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am si eu o mare problema si caut un raspuns...Am 2 copii, un baiat de aproape trei ani si o fetita de 1 an jumate. Cand avea baiatul 1 an si 4 luni, am nascut fetita. Beneficiam de indemnizatie crestere copil pentru baiat, am aflat ca pot primi un supliment de 600 lei si pentru fetita pana implineste baiatul 2 ani. Am facut cerere, am primit banii. Problema este ca baiatul a implinit 2 ani iar eu primeam in continuare suplimentul pentru fetita. Initial nu stiam de ce imi intra mai multi bani decat trebuiau in cont, apoi mi-am dat seama si am anuntat. In continuare se intampla acelasi lucru. Acum am primit o decizie de debit cum ca ar trebui sa restitui suma primita in plus, ba mai mult mi s-a pus poprire pe indemnizatie. Am inteles ca de curand s-a dat o lege (Legea amnistiei care ar spune ca mamicile care au primit bani in plus din greseala functionarilor nu ar mai trebui sa inapoieze banii). Daca i-as da in judecata in baza acestei legi as avea castig de cauza sau sa ma las pagubasa si sa merg la trezorerie sa fac un angajament de plata? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mitrofan_Brindusa , utilizator 15:05, 3 Martie 2015
1. Daca AJPIS v-a trimis cei 600 lei lunar in continuare, dupa ce primul copil a implinit 2 ani inseamna ca greseala pe apartine si nu trebuie sa restituiti banii.

2. Din Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului:

Art. II
(1) Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata.

(2) Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
...

Art. III
(1) Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor art. II.
...

Art. IV
(1) In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa, agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost solicitate organelor competente.

(2) In situatia in care cererea prevazuta la alin. (1) nu a fost inregistrata la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, recuperarea debitelor se va efectua potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, iar sumele recuperate nu se restituie.

(3) Scutirea la plata si, dupa caz, restituirea sumelor recuperate, se face in baza deciziei directorului executiv al agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, care se emite in termen de 30 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica debitorului in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.


3. Asadar faceti o adresa catre AJPIS, invocand prevederile legale de mai sus, prin care solicitati anularea scrisorii de debit deoarece vina nu va apartine dvs.
Mi-a facut un jurist o contestatie a deciziei de debit in baza prevederilor de mai sus pe care le-am trimis-o, mi-au trimis confirmare de primire insa nu mi-au trimis si raspuns la acea contestatie spunand ca ei nu au bani sa trimita raspuns contestatiei mele ci au trimis direct o Adresa de instiintare privind infiintarea popririi. Credeti ca daca ii dau in judecata am sanse sa castig si sa nu mai restitui banii? Multumesc!
1. Numai un jurist va poate raspunde la intrebare.

2. Eu cred ca legea este de partea dvs. si ca aveti sanse de castig.
Va multumesc mult, o zi buna sa aveti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie recalculare indemnizatie dupa 4 ani jumate arhana arhana Buna ziua, am primit la sfarsitul lunii dec.2014 instiintare precum in urma unei decizii din 2012 s a recalculat indemnizatia dupa primul copil. Primul copil ... (vezi toată discuția)
Amnistie fiscala - legea 126/2014 sasviorel sasviorel In cazul copilului cu handicap grav care a primit sume necuvenite si au inceput retinerile conform deciziilor locale. Potrivit Legii 126/2014 am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie crestere copil leorot leorot Buna ziua, Sotia mea a nascut in nov 2012 si pana in nov 2014 a primit indemnizatie pt crestere copil. Am primit recent o decizie de la agentia judeteana ... (vezi toată discuția)