1. Daca AJPIS v-a trimis cei 600 lei lunar in continuare, dupa ce primul copil a implinit 2 ani inseamna ca greseala pe apartine si nu trebuie sa restituiti banii.
2. Din Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului:
Art. II
(1) Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata.
(2) Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
...
Art. III
(1) Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor art. II.
...
Art. IV
(1) In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa, agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost solicitate organelor competente.
(2) In situatia in care cererea prevazuta la alin. (1) nu a fost inregistrata la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, recuperarea debitelor se va efectua potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, iar sumele recuperate nu se restituie.
(3) Scutirea la plata si, dupa caz, restituirea sumelor recuperate, se face in baza deciziei directorului executiv al agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, care se emite in termen de 30 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica debitorului in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
3. Asadar faceti o adresa catre AJPIS, invocand prevederile legale de mai sus, prin care solicitati anularea scrisorii de debit deoarece vina nu va apartine dvs.