avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Banii de pe perioada preavizului de 20 de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Banii de pe perioada preavizului de 20 de zile

Buna ziua,
Pana la inceputul lunii acestea am lucrat la un magazin, din cauza unor probleme o alta firma a preluat magazinul si o parte din angajati, eu nu stunt printre ei..
Nelamurirea mea este urmatoarea: pe data de 1 iunie a venit cu preavizul la noi sa il semnam, data din preaviz era cu 20 de zile in urma, ceea ce inseamna ca pe data de 1 iulie, data la care l-am semnat se incheia.Pe luna Mai mi-am primit salariul.
Intrebarea mea este: Trebuie sa primesc si banii pe cele 20 de zile de preaviz? Pentru ca ei zic ca nu...si mi-au spus ca deja mi-am luat salariul pe luna Mai, dar eu nu am avut niciun interesc ca preavizul sa se semneze in conditiile astea.
Multumesc!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Alecsbv , utilizator 20:13, 18 Iunie 2009
1. In perioada de preaviz sunteti sub executarea contractului individual de munca deci trebuie sa primiti si banii.
2. CCMUNN pe anii 2007-2010 mai zice si altceva:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Perioada de previz se plateste pentru ca este perioada lucrata, deci trebuie sa fiti platit pana la 1 iunie.

presupun ca preavizul este pentru concedire adica desfacerea contractului cu art 65 codul muncii, care va da dreptul si la somaj daca aveti stagiul de vechime necesar.

La concediere mai aveti dreptul sa primiti si un salariu compensator cf CCMUN-contract colectiv de munca unic la nivel national, art 78.

Faceti aceste solicitariu in scris catre angajator, cu adresa in dublu exemplar si nr de primire, sau prin posta cu confirmare.
In acelasi timp faceti si sesizare la ITM pentru nerespecatrea acestor drepturi de catre firma.
Repet...pentru ca aici ar putea fi o problema:in lina Mai am lucrat cu program normal pentru ca nu stiam k o sa fiu dat afara, iar pe 1 Iunie a venit cu preavizul pentru concediere care imi da dreptul la somaj, dar preavizul incepea din data de 14 Mai si l-am semnat.Cand am cerut banii si pe 20 de zile..cele din preaviz mi-sa spus ca am fost platit pe luna Mai, deci nu mai primesc bani, dar eu nu am avut nici un interes ca preavizul sa inceapa din 14 Mai.Asta inseamna ca am pierdut banii pe cele 20 de zile?
In primul rand aveti dreptul la 20 de zile lucartoare de preaviz, ceea ce inseamna 14.05 - 11.06.2009
Pe luna mai ati primit banii, dar mai trebuie sa primiti benii si pe zilele din iunie.

Nu a procedat corect ca v-a dat instiintarea de preaviz retroactiv, dar daca ati semnat fara sa comentati si fara mai ales sa puneti pe instiintare data la care ati primit-o, nu mai aveti ce face in acest sens.
De regula banii pe luna iunie se dau in luna iulie, deci s-ar putea sa ii primiti. daca pe instiintare erau trecute 20 de zile lucratoare de preaviz inseamna ca va vor plati probabil totae aceste zile.
Intre timp trebuie sa primiti si decizia de concediere.
Mai discutati odata cu angajatorul si solicitati si salariul compensator.
Trebuia sa nu semnati de primire a preavizului daca ati vazut ca era retroactiv sau sa puneti data de cand l-ati primit.
Daca nu ati facut asa e mai greu de dovedit.

Alte discuții în legătură

Preaviz bb_yasmi bb_yasmi cu cat timp inainte de a intra in preaviz ar trebui sa fi anuntat de angajator?? se poate de pe o zi pe alta? daca preavizul cuprinde si zilele de ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca cu art 65- in acest caz, ce drepturi au angajatii coffegirl coffegirl Buna ziua! Va rog, daca puteti sa ma lamuriti, in legatura cu prevederile art 65 - mi s a desfacut contractul de munca si am cateva intrebari: 1) ... (vezi toată discuția)
Concediere la terminarea concediului pt.ingrijire copil serbananca2000 serbananca2000 Cum se poate concedia o mamica care s-a intors dupa concediul de ingrijire copil de pana la 2 ani? Salariata va beneficia de indemnizatie de somaj? Ce acte ... (vezi toată discuția)