1. Cum este posibil ca un angajator sa poata sa plateasca (chiar partial) drepturi salariale aferente lunii ianuarie si sa nu plateasca drepturile salariale din lunile octombrie, noiembrie si decembrie anul trecut, spunand ca are poprire pe conturi? 2. Si daca legea permite aceasta, mai intreb de ce totusi s-a pus poprire si pe sumele aferente salariilor restante, desi, din cate cunosc, acestea sunt creante care ar trebui sa se plateasca prioritar, inaintea oricaror alte datorii catre stat sau catre terti.
3. As putea sa ma astept ca la implinirea a trei luni de la instituirea popririi sa nu mai luam nici salariile din 2015, pana nu se achita creanta care a facut obiectul popririi?
Daca avea poprire pe conturi, se putea achita si drepturile salariale restante , nu numai cele aferente lunii ianuarie .
Cred ca este o inducere in eroare a angajatorului pentru a nu vi se mai achita acele drepturi.
In acest caz, pentru recuperarea drepturilor salariale , persoana in cauza are urmatoarele posibilitati:
- sesizare la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- sa promoveze o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- sa apeleze la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Freelis, multumesc frumos pentru raspuns.
In continuare intreb cum sunt protejat de lege daca sunt inca angajat la firma respectiva si recurg la una dintre modalitatile pe care le am la dispozitie pentru recuperarea salariilor restante. Imi imaginez ca orice as alege devin incomod si se va dori sa nu mai fiu in firma.
In cazul sesizarii la ITM, inspectorii au obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.